Здраве

22 Април 2014

1771

Животът днес

Старостта прави крачка назад

Проф. Димитър ЧАВДАРОВ, невролог

Антиейджингът е млада наука и развива своите методи на изследване, като уточнява и ограничава вредоносните фактори, благодарение на което забавя стареенето. Определено постижение е създаването на няколко подробни теста, чрез които всеки ще изчисли собственото уравнение за степента на остаряване. Така ще може да се въздейства пряко върху слабите или увредени звена. Това е възможно благодарение на факта, че днес са известни някои от основните причини, ускоряващи стареенето, и някои от начините то да бъде забавено. Идеализирано няма да има старост при:

1. Пълноценно хранене с качествени продукти, при минимум вредности, без излишък на калории, но и без недостиг на важни съставки.

2. Минимум вредности от околната среда, замърсявания, радиация, щадене от климатични максимуми и др.

3. Нормално зачеване, развитие и израстване на организма без намеси и вредности и благоприятни условия за съзряване.

4. Хармонично функциониране на нервната система, със слаби и безвредни стресови въздействия, всестранно натоварване във физиологични граници на всички органи и системи.

5. Максимално редуциране на болестните състояния, травми и инфекции, особено на латентните, скрити и продължителни отклонения, които често остават незабележими с години.

6. Благоприятна и уравновесена социална среда, желана и предразполагаща битова и работна обстановка.

7. Несъществени генетични предразположения, системно подсилване и поддържане на генния апарат и имунната система.

За всеки е ясно, че подобни условия на живот не съществуват, поради което нашият организъм старее твърде интензивно. И независимо от множеството комплексни фактори, отговорни за това, решаваща е ролята на гените, които контролират всички процеси в сложния човешки организъм.

Аминокиселините са основните структурни елементи на ДНК, от които се изграждат огромен брой различни протеини. При благоприятна околна среда се променя генната експресия  (способността на гените да кодират синтеза на важни продукти). Генната репродукция се дели приблизително 70 пъти през живота, което означава, че настъпват милиарди промени. Но с напредването на възрастта в процеса на деление  се допускат грешки, които са причина за различни заболявания и интензивно стареене.

От тук се определя и ролята на антиейджинга да намали уврежданията и да гарантира нормална ДНК. Именно това е основният проблем пред генетиците и независимо от все още скромните постижения днес е възможно да се забавят процесите на стареене, но само в определени области. Чрез подходящи добавки в храната е възможно подобряване на метаболизма, препоръчва се доставяне на по-високи дози специфични антиоксиданти, както и специални храни и лекарства против стареенето.

Но за да бъде резултатно, всяко средство трябва да е съобразено с данните от личното уравнение за остаряване. Това е свързано с подробно уточняване и поредица изследвания, чрез които се преценяват стресът и имунният отговор, склонността към инфекции и заболявания, стойността на индикатори като с-реактивния протеин, наследствена обремененост, начин на живот, стил на хранене. Така се постига глобална оценка на личния генетичен апарат, въз основа на която могат да се прилагат само необходимите средства, ограничаващи стареенето.
                                                                
Да забавим времето
           
Използването на съвременни средства за укрепване на генния апарат може да компенсира дефицита от микроелементи, да се стабилизира имунната система, да се блокират или потиснат факторите, предразполагащи към възпаление, да се добавят определени антиоксиданти, както и вещества - изходни продукти за биологичен синтез. Другите подходи против стареенето са наглед лесно приложими, защото зависят изключително от нашата воля и дисциплина.

Храненето е основен фактор за преждевременното стареене. С него са свързани ефектите на инсулина, опасните мазнини, недостатъчните протеини, захарният капан и многостранната вреда от затлъстяването.

Особено труден е проблемът с предотвратяване на стареенето на нервната система. За да се съхрани, тя трябва да работи пълноценно, всестранно и ритмично. Има хора, които живеят в умствена леност с измамната надежда, че си предпазват нервите. Други смятат, че колкото по-активна е умствената дейност, толкова по-ефективно се предотвратява атеросклерозата. В действителност два водещи фактора най-трудно се ограничават, с което увреждат нервната система и оттам целия организъм. Първият фактор е трудната преценка кога се претоварва нервната система и достатъчно ли се прави за възстановяването й.

Вторият, особено важен фактор е невъзможността да се контролират нивото и броят на стресовите състояния в ежедневието, като не се забравя, че в съвременния свят много стресогенни фактори не могат да бъдат предотвратени. И все пак, без претенции за всеобхватност, заслужава внимание една примерна схема за целесъобразен живот, забавящ стареенето. Тя включва режим, физически занимания, хранене, почивка, добавки за компенсиране на нарушен синтез или стимулиране на определени функции с цел поддържане и нормализиране на генния апарат. Макар и все още скромни, тези възможности на съвременния антиейджинг могат да бъдат от полза за много хора, но за съжаление това рядко се случва поради лоша информираност или комерчески заблуди.                          
 
Измамни  надежди

Ако е истина всичко, което ни се предлага ежедневно по медиите, би трябвало никога да не боледуваме, да сме изключително здрави, издръжливи и да живеем вечно в радост и щастие. Но никъде не се казва по какъв начин, колко хора и колко време са ползвали поредния еликсир. Ежедневно се натрапват стотици разновидности на диети, като се започне от пълен глад, разделно приемане на хранителните продукти, специални режими, но всички гарантиращи здраве и младост. За съжаление повечето от тези диети не само не помагат, но водят до недостиг на много важни за обмяната изходни продукти.

Скъпо лековерие

Без съмнение най-голямата измама се базира върху желанието на жените за по-красива кожа и телесни форми. Смята се, че в света има над 2 милиона козметични средства, за повечето от които се твърди, че подмладяват и съхраняват кожата. Това се илюстрира и с картини, на които грозната суха и набръчкана кожа след уникалното мазило се превръща в гладко кадифе. Наглед убедителните илюстрации се дължат на майсторски фотошоп и на факта, че манекенките са девойки на около 18-20 години. Има много кремове, които омекотяват кожата, но това е временно и понякога опасно поради неподходящи съставки. В света се броят на пръсти фирмите, които наистина влагат изпитани и полезни продукти.

В действителност всеки човек, когато използва някакво средство за подмладяване, трябва да се съобразява с личното уравнение на остаряването.

 

 

 

 


.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 97