Американски стоматолози стигнаха до извода, че честата употреба на тиквички и аспержи може да стане причина за заболяванията на венците и появата на кариеси. Според специалистите в тези зеленчуци се съдържат особено агресивни вещества, които влизат в реакция с киселините в устната кухина.

За да докажат тезата си, експертите анализирали данните на няколкостотин пациенти, които имали проблеми с венците и кариеси. Оказало се, че почти всички се хранели по един и същи начин. Менюто им съдържало основно големи количества тиквички и аспержи. Активните киселини в тях разрушавали зъбния емайл и въздействат негативно върху кръвообращението на венците. Изследователите отбелязват, че хората, които се придържат към определени диети, често се сблъскват с нарушен киселинен баланс в устната кухина. Стараейки се да употребяват повече целулоза, те изключват от храненето си полезните за зъбите въглехидрати.

Специалистите съветват гореспоменатите зеленчуци да не се употребяват в големи количества или след всяко хранене да устата да се изплаква, за да се възстанови киселинният баланс.

Сподели във Facebook