Здраве

28 Януари 2016

39285

Животът днес

Някои хора обичат зимата, други мръзнат и се чувстват изключително некомфортно при ниски температура, а някои развиват студова алергия. Тя обаче може да се появи не само през зимата, а и през лятото – при къпане в хладна вода например.

От медицинска гледна точка студовата алергия е т.нар. псевдоалергия. Какво означава това?

Известно е, че алергичната реакция се предизвиква от един или друг алерген. В случая със студовата алергия обаче такъв няма. Ролята на алерген изпълнява физически фактор – студът. Трябва да се знае, че негативното му въздействие се усилва от вятъра.

Какво предизвиква студовата алергия?    

Причините за нейната поява не са добре изяснени, но е установено, че те се крият най-вече в нарушения на имунитета, свързани например с прекарани инфекции, хронични заболявания на стомашно-чревния тракт и др. Констатирана е и фамилна обремененост, но тя не е толкова силно изразена. Провокиращ фактор е и наличието на друг вид алергии.

В рисковата група попадат хора, които имат нежна и чувствителна кожа. Според статистиката студовата алергия се среща по-често при жените (в 70% от случаите) в сравнение с мъжете. Освен това тя често атакува и деца.

Какви са симптомите?

Има няколко основни симптома на студовата алергия. Един от тях е хремата. Достатъчно е човек да излезе на улицата в мразовит ден  и започва да му тече носът, започва да киха и стига до логичния извод, че е настинал. Всички тези симптоми обаче бързо изчезват в топло помещение. Същото става и при другите случаи на студова алергия. Например когато се проявява във вид на конюнктивит или дерматит. Първият се характеризира с почервеняване, появата на сълзи и парене в очите. Вторият - с почервеняване на лицето и ръцете, при това кожата става суха и сърби.

Най-разпространеният вид студова алергия се нарича студова уртикария. При нея по лицето, а после и по цялото тяло се появяват обриви и червени петна с различна големина и форма. Те са съпроводени със силен сърбеж и оток на околните тъкани. Страдащият от студова алергия може да изпитва слабост, немощ, сърцебиене, болки в ставите. Много често обривите не излизат при непосредствения контакт със студа, а се появяват, след като кожата се затопли. Обикновено изчезват след половин-един час.

Как се лекува?

Лечението е преди всичко в приема на антиалергични средства – мазила, кремове, спрей за нос, които се предписват от лекар. Много е важна т.нар. хипоалергенна диета, която изключва продуктите, провокиращи заболяването, от менюто. Към тях се отнасят цитрусите, червените плодове и зеленчуци, гъбите, ядките, шоколадът, кафето, както и алкохолът.

За да се предотврати студовата алергия, хората, които са чувствителни към ниските температури, трябва, преди да излязат на улицата, да намажат лицето и ръцете си с мазен крем. Добре действа и чаша горещ чай. В никакъв случай да не излизат без топли ръкавици, а носа и устата си да закриват с шал. Препоръчително е, ако не се налага, да не излизат.

И още един съвет: ако сте склонни към студова алергия, не употребявайте студени храни и напитки не само през зимата, а и през топлите месеци на годината.

Сподели във Facebook