Здраве

2 Септември 2019

Животът днес

Специалисти от Флорида, САЩ, проведоха изследване, в резултат на което стигнаха до извода, че сушените сливи удължават младостта и забавят загубата на костна тъкан, която е типична за остаряването.

Учените анализирали 24 изследвания, проведени през 2017 г., които потвърждават положителното влияние на сушените сливи върху организма на човека. Лекарите наблюдавали и здравословното състояние на 236 жени в менопауза. Те били разделени на две групи, едната употребявала по 100 грама сушени сливи на ден в продължение на една година, а другата по 100 грама сушени ябълки. Едновременно с това било провеждано сканиране на костите им през 3, 6 и 12 месеца. Оказало се, че при жените, които консумирали сушени сливи минералната плътност на костите е по-висока в сравнение с участничките в другата група. Това намалява риска от остеопороза.

Според учените през последното десетилетие сушените сливи се наложиха като един от най-здравословните продукти. Не случайно те отдавна се използват с лечебни цели. Сушените сливи съдържат никотинова киселина, витамин Е, фолиева и аскорбинова киселини, бета каротин, растителни фибри, фруктоза, захароза, глюкоза, рибофлавин. Те са богати и на калий, магнезий, силиций, калций, натрий, фосфор, желязо, йод, мед, цинк и много други полезни елементи.

Сподели във Facebook