Здраве

13 Септември 2020

Животът днес

До 2023 г. Световната здравна организация смята напълно да елиминира използването на трансмазнини в хранителната промишленост. „По времето, когато целият свят се бори с пандемията от COVID-19, ние сме длъжни да вложим всичките си сили, за да защитим здравето на хората. Това включва предприемането на всички възможни мерки за предотвратяване на неинфекциозните заболявания“, каза генералният директор на СЗО Тедрос Гебрейесус.

Според официалните данни употребата на трансмазнини всяка година убива около 500 000 души, които стават жертва на сърдечносъдови заболявания. За щастие 58 страни вече са приели закони, които до края на 2021 г. ще предпазят от трансмазнините 3,2 млрд. души. Но много държави все още не са предприели мерки в тази посока.
В момента на 15 страни се падат две трети от смъртните случаи, свързани с употребата на трансмазнини. При това четири от тях – Канада, Латвия, Словения и САЩ, са изпълнили препоръките на СЗО в сферата на храненето – или са въвели ограничението от 2% за трансмазнините в общия обем мазнини, или са забранили частично използването им.

Най-проблемни остават Азербайджан, Бангладеш, Бутан, Египет, Индия, Иран, Мексико, Непал, Пакистан, Република Корея и Еквадор.

Като цяло промени в законодателството, свързани с използването на трансмазнини, са приети в страни с високи доходи на населението.

Сподели във Facebook