Всяка година на 17 май лекари, неправителствени организации, сдружения на пациенти и медии привличат вниманието на обществото в целия свят върху най-разпространения здравословен проблем – артериалната хипертония. Тази година Българската лига по хипертония (БЛХ) избра бъбречните заболявания да бъдат във фокуса на националната кампания за отбелязване на Световния ден на хипертонията, тъй като нарушенията на бъбречната функция са едни от най-тежките й усложнения.

За изминалата 2015 година броят на хипертониците, получаващи антихипертензивни лекарства по НЗОК, надхвърля 1,2 милиона души, но със сигурност има и пациенти, които се лекуват извън здравната каса. Това на практика означава, че двама от всеки десет българи е хипертоник, като голяма част от хората с високо кръвно са в млада и на средна възраст. 

Артериалната хипертония (АХ) е заболяване не само на сърцето, а засяга целия организъм.

Това е една от най-разпространените и същевременно най-коварни болести поради множеството неблагоприятни последствия, до които води безсимптомно. В резултат на АХ настъпват тежки, а в много случаи и смъртоносни усложнения като мозъчен инсулт, миокарден инфаркт, нарушения на бъбречната функция, проблеми, свързани с бременността, увреждания на очите и др.

По данни на Българското нефрологично дружество хроничното бъбречно заболяване (ХБЗ) има честота сред европейското население между 5 и 10%. За България тази честота е малко по-висока - около 12%.

Най-честата причина за ХБЗ е захарният диабет - в 35% от случите,

на второ място като причина за ХБЗ се нарежда артериалната хипертония - около 30%. Хипертензивната нефропатия няма изявена клинична субективна симптоматика, т.е. пациентите нямат специфични оплаквания освен тези, характерни за високото кръвно налягане. В резултат на това бъбречното увреждане от хипертонията, подобно на самата нея, протича неусетно и подмолно. Без значение каква е причината за бъбречна недостатъчност, високото кръвно налягане неминуемо може да доувреди бъбреците.

Затова специалистите препоръчват

всички хора, дори и да нямат никакви оплаквания, да измерват кръвното си налягане поне веднъж на няколко месеца.

Ако при такова измерване се установят стойности над 135 на 85 милиметра живачен стълб, измерванията трябва да станат по-чести, за да се изключи трайно повишено или гранично налягане. Кръвното трябва да се мери и при главоболие, чувство на напрежение в очните ябълки, „схващане“ в тилната област, стягане и напрежение в главата и/или гърдите, изнервеност, внезапни кръвотечения от носа, ускорен и/или неправилен сърдечен ритъм – „прескачане“ на сърцето.

За нормални стойности на артериалното налягане се приемат до 139 на 89 милиметра живачен стълб.

Но през последните години лекарите говорят за „високо нормално налягане“, което е между 130 и 140

за горната граница и между 80 и 90 за долната. Ако се установи такова кръвно, е добре да започнат редовни измервания с апарат с маншета за мишницата, а не за китката. Измерването трябва да се прави сутрин след събуждане, но преди ставане от леглото. Направете три последователни измервания, след което запишете средната стойност между тях. По-новите апарати сами изчисляват средната стойност и съхраняват в паметта си данните, включително датата и часа на измерването.

Много от по-младите хора, при които се установява високо кръвно налягане, не искат да приемат, че имат проблем, и отказват да приемат лекарства. Причината е, че се чувстват нормално и нямат оплаквания.

Точно в това е коварството на хипертонията.

Докато не увреди прицелните органи, а това са сърцето, мозъкът, бъбреците и артериите, може да протече напълно без симптоми. Но това не означава, че в организма не се развиват патологични процеси. Просто тялото ни е устроено да работи при определени параметри. И системното излизане извън физиологичните граници със сигурност има негативни последствия. Все едно постоянно да бъдете с температура от 38 градуса. Няма да я търпите дълго, защото ще се чувствате зле. А при високото кръвно повечето пациенти просто не го усещат.

Другият проблем е, че засега медицината не е открила способ за дефинитивно излекуване на хипертонията.

Терапията е насочена към нормализиране на налягането, но не може да премахне причината за високите стойности. Защото най-често става въпрос за комплексни механизми, включващи генетична предразположеност и определен начин на живот. Но дори хора без затлъстяване и вредни навици понякога имат хипертония, точно затова тя се нарича есенциална, идиопатична, т.е. без видима и доказуема причина.

Добрата новина е, че стриктното лечение в огромна степен предотвратява развитието на усложнения. Новите лекарства могат да се приемат с години, без да причинят някаква вреда на организма. Важно е стриктно да се спазват лекарските предписания и редовно да се проследява състоянието на потенциално увреждащите се от високото кръвно органи.

Разбира се, много благотворно влияе системната физическа активност, но без екстремни натоварвания. Най-добре плуване, бързо ходене, обиколки по планините. Но и качването по стълби вместо ползване на асансьора може да свърши работа, ако го прилагате всеки ден и нямате специално време за спортуване. Намаляването на теглото е задължително, ако килограмите ви са в повече. И най-важното – ограничаване на солта. Но не само на тази, която сами добавяме върху вече готовите ястия. Трябва задължително да съобразявате и т.нар. „скрита“ сол в тестените изделия, сирената, саламите, туршиите и други готови храни.

Сподели във Facebook