Страната на изгряващото слънце е известна с най-големия си брой жители над 100-годишна възраст. Специалистите обясняват този факт с генетичните особености на японците, но и с начина им на живот. Какви са навиците на хората, за които дълголетието не е изключение?

Японците редовно употребяват водорасли. В тях се съдържат голямо количество полезни за човешкия организъм микроелементи и витамини – йод, желязо, мед, както и полиненаситените местни киселини омега-3. Консумират и много морски продукти. Това прави Япония една от страните с най-ниско разпространение на сърдечносъдовите заболявания.

Още една тайна на столетниците в Страната на изгряващото слънце е зеленият чай. Той понижава възпалителната активност на организма и осигурява храна за полезните бактерии в чревната микрофлора.

Японците нямат навика да преяждат. Те стават от масата, когато вече не чувстват глад, но в стомаха им има още празно място. А според лекарите това е много полезно. Преяждането води след себе си редица здравословни проблеми.

Важен фактор на японското дълголетие са и социалните връзки между местните възрастни хора. Учените отдавна доказаха, че общуването осигурява високо ниво на емоционално благополучие. От това зависи и физическото здраве.

Сподели във Facebook