Прекалено продължителното гледане на телевизия може да доведе до преждевременна смърт, доказаха шотландски учени. Те установиха още, че при еднакво въздействие на вредните фактори върху здравословното състояние, опасността при бедните хора е доста по-голяма в сравнение с богатите. Резултатите от изследването са публикувани в списание The Lancet.

През 2017 г. учените от университета в Глазгоу забелязали, че независимо от големия брой трудове, касаещи влиянието на начина на живот върху продължителността му, те разглеждат едни и същи фактори. В тях не се търси връзка между доходите и здравето на хората при еднакво въздействие на другите рискови фактори. Затова изследователите проучили данните на повече от 300 хиляди души на възраст от 40 до 69 години за периода 2006-2010 г. Те установили и смъртността в тази група до 2016 г.

Така наред с известните вредни навици като пушенето, употребата на алкохол, неправилното хранене, недоспиването и обездвижването учените определиха нов фактор за преждевременна смърт – продължителното гледане на телевизия. В най-добро здравословно състояние се оказали хората, които седят пред малкия екран до 2,2 часа на ден. Следвали тези, които гледали телевизия по 2,9 часа на ден. Всеки допълнителен час носел риск за здравето. Учените все още не са категорични за причините, които може да са свързани с продължителното прекарване в седящо положение или с употребата на вредни храни пред телевизора. Освен това навикът до късно да се гледа телевизия може да намалява времето за сън, а недоспиването отдавна е признато като рисков фактор за влошаване на здравословното състояние.

Всички проучени в изследването фактори се оказват най-опасни за бедното население.

Сподели във Facebook