Здраве

24 Февруари 2018

Животът днес

Всеки си мисли, че най-обикновената простуда не е проблем и лесно ще се справи с нея. Дали обаче е така или ще стигнете до усложнения? Проверете сами, като отговорите на въпросите в теста:

Носът ви е запушен и постоянно тече

а) Ако съвсем се запуши, ще си купя капки и след една седмица хремата ще ми мине – 0 точки

б) Ще подсмърчам, но ще купя капки в краен случай – 1 точка

Правилният отговор: С капките за нос не бива да се прекалява, защото те правят лигавицата по-уязвима за вируси. Към тях може и да се привикне, затова не бива да се ползват повече от 3 дни.

Температурата ви се повишава

а) Ще си легна, а ако ми стане съвсем лошо, ще взема таблетка -1 точка

б) Ще взема мерки веднага, започне ли да се покачва температурата, ще взема лекарство – 0 точки

Правилният отговор: Температурата е защитна реакция на организма и тя помага да се борим с вирусите. Затова медикаменти трябва да се приемат, ако температурата наближи 39 градуса.

Бабите твърдят, че е полезно краката да се потопят в гореща вода

а) Бабешките терапии не винаги помагат, затова няма да ги слушам – 1 точка

б) Отивам да напълня легена с гореща вода – 0 точки

Правилният отговор: Да се топят краката в гореща вода не винаги е препоръчително, особено ако се прави за повече от 10 минути. От горещината кръвоносните съдове се разширяват и с кръвния поток вирусите се разнасят по целия организъм. Така че, ако продължително време държите краката си в гореща вода, рискувате към хремата да добавите и кашлица например. Тази терапия при висока температура е още по-опасна, защото се увеличава натоварването върху сърцето.

В стаята е прекалено задушно, а вие сте болен

а) Нищо, няма да се задуша – 0 точки

б) Ще отворя прозореца и ще проветря – 1 точка

Правилният отговор: Студеният вятър е опасен за болните, но трябва да се проветрява – свежият въздух унищожава вирусите. Така че, отворете прозореца. Ако ви е студено, отидете в другата стая.

Целите сте в пот, да вземете ли душ

а) Разбира се – 1 точка

б) Как ли не. Ще изляза от банята с мокра глава и ще се простудя още по-силно – 0 точки

Правилният отговор: Когато сте болни, през порите на кожата ви се отделят различни токсини, които трябва да се измият. Така че не пренебрегвайте душа. Най-добре е да го вземете вечерта, да си легнете и да се завиете.  

След три дни хремата минава, гърлото вече не ви боли

а) Аз съм здрав. Мога да прибера таблетките в аптечката и да отида на работа – 0 точки

б) Едва ли толкова бързо съм се излекувал. Ще продължа битката с вирусите според схемата на лекарството и няма да спирам режима -1 точка

Правилният отговор: За да се избавите напълно от острата респираторна инфекция, както лекарите наричат простудата, е необходимо не по-малко от седмица. Продължавайте с лечението и се пазете. Иначе вирусите ще ви атакуват отново.

Съберете точките, които сте отбелязали, и вижте изводите:

0–3 точки

Най-добре е да не лекувате простудата си сами – с познанията, които имате, само ще си причините усложнения. Отправете се към лекаря и спазвайте точно указанията ми.

3–5 точки

Смърт от простуда не ви заплашва, но все пак допускате някои грешки. Затова, ако не се чувствате по-добре, откажете се от самолечението, сигурно нещо не правите, както трябва.

6 точки

Вие заслужавате званието „семеен лекар“. Няма да ви даваме съвети, вие добре знаете кога да отидете на лекар и кога можете сами да се справите.

Сподели във Facebook