Настъпи сезонът на тиквите, а лекарите за пореден път напомнят защо те трябва редовно да присъстват в менюто ни.

Независимо, че 90% от тях са вода, тиквите съдържат много витамини (А, В, С, Е, D, К и Т), аминокиселини, белтъчини и въглехидрати. Тиквите са богати още на флуор, мед, фосфор, йод и цинк. Освен това те съхраняват полезните си свойства до шест месеца, без да се нуждаят от особени грижи.

Едно от най-важните предимства на тиквите е, че те помагат на хората да се справят с дефицита на магнезий, а този здравословен проблем е много разпространен. Според специалистите при недостиг на магнезий хората стават раздразнителни, чувстват упадък на силите, появяват се проблеми със ставите, със сърдечносъдовата и храносмилателната системи.

Благодарение на съдържащия се в тях витамин А тиквите укрепват имунитета и подобряват състоянието на кожата. Диетолозите препоръчват да ги съчетаваме със сметана или мляко, защото млечните мазнини встъпват в реакция с витамин А и гарантират по-доброто му усвояване от организма.

Тиквите са идеални и за хора, които искат да отслабнат, защото са нискокалорични и понижават апетита. Съдържащите се в тях големи количества фибри нормализират обмяната на веществата.

Сподели във Facebook