Здраве

4 Февруари 2019

Животът днес

Експерти от Европейската асоциация на диетолозите и гастроентеролозите съставиха рейтинг на най-полезните хранителни продукти, които не само съдействат за доброто здравословно състояние, а и се усвояват лесно от организма.

На първо място учените поставиха доматите. Те съдържат големи количества от антиоксиданта ликопен, фибри и калий. Затова доматите са изключително полезни за сърдечносъдовата система, помагат в битката с рака, очните заболявания и много добре се усвояват от организма.

На второ място се класираха овесените ядки. Те са богат източник на растителни белтъчини, целулоза, както и витамини от групата В. Овесените ядки са полезни за храносмилателната система и помагат на организма да се избави от токсините. С тях обаче не бива да се прекалява.

Трето се оказа кивито. То е истинска витаминна бомба. Съдържа витамините А, С и Е, както и мастни киселини, които помагат за усвояването на витамин Е. Кивито е много полезно за кожата и   ѝ помага да остане млада и стегната. Освен това укрепва сърцето и кръвоносните съдове, регулира храносмилането.

Следва гроздето, особено тъмните сортове. Те забавят стареенето, предпазват клетките от токсини и окисляване, пречат на образуването на тромби, благодарение на съдържащото се в тях вещество ресвератрол.

Топ 5 на най-полезните продукти завършва с рибите и морските дарове. Специалистите съветват да ги ядем поне два пъти седмично. Рибите и морските дарове съдържат много полезни вещества и белтъчини, като в същото време са нискокалорични. За предпочитане са мазните видове риби, които осигуряват на организма незаменимите мастни киселини.

Сподели във Facebook