Здраве

4 Декември 2019

Животът днес

Трансмазнините увеличават риска от деменция и болестта на Алцхаймер, съобщиха наскоро японски учени. Те провели изследване с участието на повече от 1600 души на средна възраст 70 години, продължило 10 години. През това време при 377 души била диагностицирана деменция. Оказало се, че симптомите на заболяването се появявали с 52% по-често при хората, които употребявали най-много трансмазнини в сравнение с тези, които ги избягвали.

Вредата от трансмазнините при промишленото производство отдавна е доказана. По данни на Световната здравна организация те са причина за смъртта на 500 000 души годишно. Според изследванията трансмазнините повишават опасността от канцерогенни заболявания и от диабет тип 2.

А безопасна норма за употребата им няма. Затова в някои страни като Дания, Норвегия и Швейцария те са абсолютно забранени. В Европейския съюз количеството им е ограничено до 2%. Като се предвижда през 2023 г. използването им да бъде напълно забранено.

Трансмазнините, които сами образуваме

Трансмазнините се получават и в растителните масла, когато се нагряват до много високи температури като при пържене. По негативно въздействие върху човешкия организъм те се доближават до промишлено произведените.

Въпреки че пърженето не е най-здравословният начин на готвене, повечето домакини го използват почти всеки ден. Затова според специалистите е важно да намалим вредата, доколкото е възможно. Най-добрият вариант е да пържим с мазнини, които имат висока точка на димене. А нерафинираните като зехтина да използваме за салати, където вкусът и ароматът им се усеща. Високите температури обаче разрушават витамините и антиоксидантите в тях, като се образуват токсични съединения, вредни за здравето. Най-добре е за пържене да използваме рафинирани растителни масла.

Както е известно всички мазнини имат собствена точка на димене, при която започват да горят. Преминавайки тази точка, мазнините стават вредни – освен неприятният вкус и миризма, в тях се образуват канцерогенни вещества. За пържене трябва да се използват мазнини с температура на димене над 160 градуса. При пържене във фритюрник температурата трябва да е над 180 градуса.

Най-подходящо е слънчогледовото олио, чиято точка на димене е 232 градуса.

Сподели във Facebook