Негативните последиците за здравето от високия „лош“ холестерол са известни, затова учените по целия свят се опитват да установят как нивата му в организма могат да бъдат понижени. Резултатите от изследване, за което съобщава изданието Express, установили, че три са най-ефективните и естествени начини за борба с високия холестерол.

Фибри

Те са изключително полезни за храносмилането, но могат и да намалят холестерола. Ефектът е още по-голям, ако се ограничи употребата на наситени мазнини. Изследвания са доказали, че продуктите, богати на фибри, подобряват сърдечносъдовата система, понижават кръвното налягане и намаляват възпаленията. Учените съветват хората да употребяват повече овесени ядки и кафяв ориз.

Чесън

Според експертите чесънът е известно природно средство за понижаване на холестерола. Редица изследвания са доказали, че неговата употреба може да пречисти артериите от натрупаните вредни мазнини.

Омега-3 мастни киселини

Те се съдържат в мазните видове риба и оказват противовъзпалително действие върху кръвоносните съдове, което е важно за предотвратяване на сърдечносъдовите заболявания и понижаване на холестерола. Специалистите препоръчват хората да употребяват най-малко два пъти седмично риба.

Сподели във Facebook