Отдавна е известно, че цинкът помага срещу вирусни инфекции, затова днес трудно може да се намери в аптеките. Специалистите обаче напомнят, че той се съдържа в някои продукти, които трябва да станат част от менюто ни по време на епидемията от коронавирус, ако искаме имунната ни система да е в добро състояние и да се справи с предизвикателството.

Месо, птици

Те са отличен източник на цинк. 100 г от тях съдържат 4,8 мг от този елемент, което е 44% от дневната норма.

Бобови храни

Те са вегетарианският източник на цинк. Една порция боб осигурява 38% от препоръчителното дневно количество на цинк. Продуктите от тази група са богати и на фибри, на витамини от групата В, както и на желязо.

Тиквени семки

Шепа тиквени семки съдържа до 15% от дневната норма на цинк. Тиквените семки са богат още на фибри, белтъчини, магнезий, антиоксиданти – вещества, които ефективно повишават имунитета.

Кисело мляко

Млечните продукти са важен източник на цинк, като на първо място е киселото мляко. Една чаша от него осигурява 11% от дневната норма. Друго предимство са пробиотиците, съдържащи се в киселото мляко, които подобряват състоянието на храносмилателния тракт. А това гарантира силна имунна система.

Яйца

Едно яйце съдържа около 5% от дневната норма на цинк. Изключително добре върху защитните сили на организма се отразява фактът, че яйцата са богати на витамини от групата В, на селен и холин.

Сподели във Facebook