Здраве

11 Октомври 2019

Животът днес

Навлязохме в сезона, когато сергиите все още са отрупани със зеленчуци, но един от тях често е пренебрегван, въпреки че той не излиза от полезрението на учените, които все по-горещо го препоръчват. Става въпрос за червеното цвекло. Какви са предимствата му за здравето на хората:

Помага да се контролира теглото

Червеното цвекло е идеално за хора, които искат да отслабнат – в 100 г има само 43 калории. Този зеленчук помага и за детоксикацията на организма, което също намалява теглото. Цвеклото е много добър източник на фибри, които помагат в битката с мастните натрупвания, поддържат доброто състояние на стомашно-чревния тракт и понижават нивото на холестерола. Освен това то съдържа и големи количества магнезий, който гарантира нормалното функциониране на нервите и мускулите. Това също помага да се контролира теглото.

Повишава издръжливостта

Проведено наскоро изследване доказа, че сокът от цвекло преди тренировки, може да удължи времетраенето им с 16%. Според учените причината е, че съдържащите се в цвеклото нитрати понижават разхода на кислород при изпълняване на упражнения с ниска интензивност и повишават издръжливостта при интензивни тренировки.

Подобрява храносмилането

Цвеклото намалява риска от проблеми с храносмилането, защото в 100 г от зеленчука се съдържат 2,8 г фибри. Те помагат и срещу запек.

Понижава кръвното налягане

Сокът от червено цвекло успешно се бори с хипертонията. Резултатите от изследване, публикувани в списание Nutrition, показали, че жени и мъже, които са изпили 500 мл сок от цвекло, в продължение на 6 часа са имали по-ниско кръвно налягане.

Сподели във Facebook