Здраве

17 Септември 2020

Животът днес

Ревматоидният артрит е тежко автоимунно заболяване, което води до хронично възпаление на ставите. Причината за неговата поява все още не е ясна, а лечението често има странични ефекти. Затова учените продължават с изследванията, чиято цел е да помогнат и облекчат състоянието на пациентите с ревматоиден артрит.

Наскоро специалисти съобщиха, че са открили натурално средство, намаляващо болките при това заболяване, пише изданието Express. Става въпрос за шипките.

За да стигнат до този извод, учените провели изследване с участието на 89 пациенти с ревматоиден артрит. Те били разделени на две групи – едната в продължение на 6 месеца приемала добавка, съдържаща екстракт от шипки, а другата – плацебо. Резултатите показали, че при доброволците от първата група болките в ставите намалели с 30%, като активността им се увеличила.

„Екстрактът от шипки има дълга история като лечебно средство. Беше доказано, че той съдържа мощно противовъзпалително вещество, наречено галактолипиди“, коментират авторите на изследването. Те съобщиха, че влиянието на това натурално средство, намаляващо болките при артрит, е проверено и от учени в Скандинавските страни и Германия. Те също потвърдили положителния ефект на екстракта от шипки.

Сподели във Facebook