Здраве

22 Февруари 2021

Животът днес

Натрупването на мазнини в коремната област според специалистите е по-опасно за здравето от равномерното напълняване. Особено вредни са висцералните мазнини, които се образуват около вътрешните органи. Известно е, че с увеличаването на коремната обиколка рязко се повишава рискът от появата на възпаления, които могат да доведат до метаболитни нарушения, диабет, сърдечносъдови проблеми.

Резултатите от редица изследвания, публикувани от изданието Express, показали, че най-ефективният начин за борба с мазнините около талията е намаляването на въглехидратите в менюто.

„Над 20 изследвания установиха, че диетата с ниско съдържание на въглехидрати помага за намаляване на теглото, включително и намаляване на мастната тъкан около корема и е два-три пъти по-ефективна от диетата с ниско съдържание на мазнини“, съобщиха американски учени.

От какви въглехидрати съветват специалистите да се откажем? На първо място – от рафинираните, които се съдържат главно в десертите и от изделията, направени от бяло брашно. Учените напомнят, че тези въглехидрати бързо се преработват от организма и имат висок гликемичен индекс. Това означава, че употребата им предизвиква рязък скок в нивото на захар в кръвта и на инсулин, което е много опасно за здравето.

Сподели във Facebook