Здраве

21 Февруари 2018

Животът днес

Позитивното отношение към живота предпазва от деменция по-ефективно от здравословното хранене или отсъствието на вредни навици. До този извод стигнаха учени от САЩ, които наблюдавали хора на възраст от 80 до 100 години. Резултатите от изследването си експертите съобщиха на ежегодната конференция на Американската асоциация за научен прогрес, която се проведе в щата Тексас, съобщава The Daily Mail.
В групата, която учените наблюдавали, влизали 74 души, които независимо от преклонната си възраст, са съхранили в много голяма степен интелектуалните си възможности и не показват каквито и да било признаци на старческа деменция. Тестовете установили, че главният мозък на тези хора работи по-добре от този на 50-годишните.

По думите на Емили Рогалски, професор по когнитивна неврология и водещ автор на изследването, абсолютното болшинство от участниците в изследването изобщо не са се придържали към здравословен начин на живот. 71% от тях са пушачи, а 83% редовно употребяват алкохол. „Когато ги попитахме защо според тях живеят толкова дълго, някои дами предположиха – това е защото с приятелките си всеки ден пием мартини в пет следобед“, казва Рогалски.

Никой от възрастните хора не е спазвал някаква диета, всички са любители на кафето, а някои дори не се отказват от хамбургери и пържени картофки. Освен това сънят им е бил по-кратък от препоръчваните за добро здраве осем часа. И никой от тях не е бил особено слаб. Анализ показал, че прекалено ниският индекс на масата на тялото на възраст над 80 години повишава риска от смърт. „Няма нищо лошо да си слаб, когато си млад, но на стари години в това няма нищо хубаво“, твърдят учените.

Това, което напълно обединявало участниците в изследването, са личностните им характеристики. Всички те не са загубили вкуса и любопитството си към живота, били изключително позитивно настроени, емоционално стабилни, гледали с оптимизъм на всички проблеми, били много социално активни и имали много приятели. Средната възраст на пенсиониране при тях била почти 70 г., а 18% от възрастните хора продължавали да работят. Останалите или започнали нова кариера, или водели активен обществен живот. Според специалистите това доказва тезата, че самотата е мълчалив убиец.

Учените смятат, че направеното от тях откритие позволява по съвсем друг начин да се гледа на причините за деменциите.

Сподели във Facebook