Пандемията от коронавирус се оказа за Ню Йорк по-опасна от испанския грип, установиха специалисти от Харвард.

„Знам какво се е случило в Ню Йорк през 1918 г. и се запитах дали тогава е било по-лошо, отколкото е сега? И се захванахме за работа. Така стигнахме до извода, че двете пандемии поне за Ню Йорк са еднакво страшни“, сподели Джереми Фауст, водещ автор на изследването.

Учените анализирали смъртността в пика на епидемията от испански грип в Ню Йорк и в началото на пандемията от коронавирус. Оказало се, че испанският грип в пика си е отнел живота на 31 589 души, а през първите два месеца смъртните случаи от COVID-19 са били 33 465.

„За всеки, който не разбира мащабите на това, което преживяваме, ще поясня: тази пандемия е сравнима по смъртност с пандемията от испанския грип, която е най-мащабната в историята на човечеството“, каза Джереми Фауст.

Броят на заразените по време на испанския грип през 1918-1920 г. е бил не по-малко от 550 млн. души. Жертвите според различни източници са били от 17 млн. до 100 млн. А смъртността сред заразените от 3% до 20%.

Авторите на изследването отбелязват, че властите прекалено рано са отменили противоепидемичните мерки. Вирусът продължава да е много опасен за САЩ, както и за другите страни. Изследователите възлагат големи надежди на ваксините срещу коронавируса. Те смятат, че това е начинът значително да се забави разпространението на инфекцията и да се избегнат загубите като при испанския грип.

Сподели във Facebook