Здраве

11 Септември 2019

Животът днес

Учени от университета в Мичиган, САЩ, установиха, че рискът от деменция при семейните хора е по-нисък. При разведените обаче опасността от заболяването е два пъти по-висока. В по-неблагоприятно положение се оказват мъжете. Резултатите от изследването на американските специалисти са публикувани в Journals of Gerontology: Series B.

Експертите използвали данните от националното изследване „Здраве и пенсионна възраст“, проведено в периода 2000-2014 г., в което са участвали над 15 хиляди души на възраст над 52 г. На всеки две години доброволците преминавали през тестове за оценка на когнитивните им функции. Те били разделени на четири групи: разведени, вдовици и вдовци, хора, които никога не са сключвали брак и партньори без брак.

Сред тези категории най-висок рискът от деменция бил установен при разведените. Според учените резултатите от изследването са важни, защото броят на хора, които живеят сами, продължава да се увеличава. Оказва се, че семейното положение е недооценен социален фактор, който може да увеличи риска от деменция.

Сподели във Facebook