Здраве

30 Декември 2023

507

credoweb bg

Д-р Любен Попов

Наслагващи се инфекции, лека хрема и кашлица в продължение на месец-два са често срещани при децата, които ходят на градина или ясла. Родителите водят малките при различни специалист в опити да отсеят дали има някакво усложнение, или пък алергия. Кои са причините за повтарящите се инфекции в носоглътката, какво може да се приложи като лечение, коментира детският УНГ специалист д-р Любен Попов, началник на Детско УНГ отделение в ИСУЛ. Приема пациенти и в МЦ "Искър" - свободно или с направление. 

Повечето оплаквания за хрема, стичане на секрет в гърлото и кашлица (или леко подкашляне) са причинени от вируси, а доста по-малко са свързани с бактерии. Най-често родителите се тревожат от продължителните хреми. Ако сополите се задържат без промяна повече от 5 дни, има вариант да се даде секрет за изследване. Това ще помогне да се види, има ли бактерии и към какъв антибиотик са чувствителни те.  В такъв момент е ключово детето да не ходи на градина, иначе въздушно-капковите инфекции плъзват лесно в колектива. 

Носителството на бактерии невинаги е заболяване

Бактериите, които се изолират най-често при подобни изследвания на секрет, са мораксела катаралис, стафилококус ауреус, стрептококус пневмоние. Последните две години се среща и бета-хемолитичен стрептокок, който причинява скарлатина. Добре е да се знае, че откриването на бактериално носителство не е диагноза. За скарлатина говорим, когато има и клинична картина. 

Често родителите се тревожат, че детето боледува много често. В тази възраст за нормално се приема, ако за един есенно-зимен сезон той изкара 5-6 боледувания. При по-чести настинки и грип е добре да се направят по-задълбочени изследвания и да се установи конкретната причина.

Понякога майките наричат тези упорити хреми „градински сопол”, защото продължават доста дълго във времето, остава и едно дразнене в гърлото. Основната причина за наслагващите се инфекции е неспазването на правилата. След боледуване малкото трябва да остане вкъщи достатъчно дълго, за да се възстанови напълно. Трябва да се обърне внимание на храненето, те имат нужда от храна, богата на витамини, минерали, антиоксиданти и други важни за имунитета биоактивни вещества. За съжаление родителите работят и невинаги могат да си позволят да гледат детето по 20 дни, за да може то да възстанови предишния си имунитет. Ако това се спазва, то няма да се разболява при всяка среща с нови болестотворни причинители. При повтарящи се боледувания има вероятност да се развият някакви усложнения или да възникват хронични проблеми.

Защо лекарят изписва противоалергични препарати при инфекция?

Понякога в лечебната схема се включват и препарати за алергия, но това не значи, че детето е алергично. Очакванията са, че тези лекарства  съкращават продължителността на боледуването. Те действат на лигавицата, като я подсушават. 

Остатъчната кашлица без други болестни симптоми най-често е свързано с третата сливица. Известно е още като задна хрема. Няма един-единствен универсален подход, при всяко дете се взема индивидуално решение. Понякога се наблюдава един синдром на свръхчувствителност при лигавицата, непосредствено след боледуването. Оплакванията са подобни на алергия, но е временно. 

Илияна Ангелова

CredoWeb е социална платформа за здраве, която свързва лекари и пациенти. Предлага експертна информация за здравето, както и интерактивна комуникация.

Сподели във Facebook