Според данни на Световната здравна организация всяка година не по-малко от 700 хиляди души сами отнемат живота си, а опитите за самоубийства са многократно повече.

Специалисти от САЩ анализирали всички регистрирани опити за самоубийства сред децата и подрастващите и получили шокиращи резултати, съобщава списание JAMA Pediatrics.

Учените от Орегонския университет събрали данните от американските токсикологични центрове за сигналите от 2000 до 2020 г., свързани с намеренията на деца и подрастващи да се отровят. Оказало се, че за този период са постъпили над 1,2 млн. повиквания, като 854 хил. от тях са били от девойки. Регистрирани са 1005 смъртни случая, а 29% от суицидните прояви са нанесли сериозни щети върху здравословното състояние на пострадалите.

През 2000 г. около 50% от опитите за самоубийства са засягали деца от 10 до 12 години, а през 2020 г. тази цифра е нараснало до 80%. По оценка на учените за този двадесетгодишен период броят на позвъняванията в токсикологиите във връзка с опити за самоубийства сред младите хора до 19 г. са скочили 4,5 пъти. Увеличението е констатирано сред всички възрастови групи над 9 г.

Каква е причината за този колосален ръст засега е неизвестна, но експертите са доказали, че броят на отравянията е започнал да се увеличава след 2013 г., когато са се появили социалните мрежи. Учените споменават многочислени изследвания, които са установили връзка между продължителността на времето, прекарано пред компютрите и телевизорите и депресията при подрастващите.

Сподели във Facebook