Здраве

9 Декември 2014

1583

Животът днес

Вегетарианците са здрави и… нещастни

Експерти от австралийската компания Roy Morgan Research са анализирали данните от около 50 хиляди изследвания и са направили следния извод: независимо че вегетарианците се придържат към здравословен начин на живот, избягват цигарите и алкохола, те по-често страдат от депресии и тревожни разстройства. Учените съставили „индекс на здравето“, който оценява начина на хранене, физическата активност,

вредните навици, психическото състояние, масата на тялото и наличието на хронични заболявания. Оказало се, че в някои случаи отказът от месо може да бъде вследствие на нарушения в психиката, в частност – на обсесивно-компулсивно разстройство. То се изразява в появата на натрапчиви тревожни мисли, от които човек се опитва да се избави с помощта действия, които сам си налага и чието неизпълнение повишава тревожността. 

Резултатите от проучването показват, че при вегетарианците рискът от депресия е с 18% по-висок, а паническите атаки се срещат с 28% по-често в сравнение с хората, в чието меню присъстват животински продукти. Според специалистите вегетарианската диета не е причина за развитието на депресия, а нейно следствие.

Въпреки това никой не оспорва ползата от плодовете и зеленчуците, защото благодарение на съдържащите се в тях растителни влакна, витамини и микроелементи може да се избегнат сериозни сърдечносъдови заболявания, диабет и затлъстяване. Явно отново става въпрос за мярката.

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 126