Битката с пушенето по света има дълга и непроста история. Нашата страна от няколко години се опитва да се впише в армията на нациите, категорично отричащи пагубния навик. Въпреки това по статистика от 2015 г. България е на второ място в Европа и на шесто място в света по броя на пушачите. Данните сочат, че почти всеки втори български мъж и всяка пета българска жена са закоравели пушачи. Според Националния център за обществено здраве и анализи, ако през 1952 г. са пушили 13,7 на сто от българите, то след половин век броят на пристрастените към цигарите у нас е нараснал повече от три пъти - над 45 на сто през 2002 г.

В същото време броят на пушачите в Европа прогресивно намалява. Подвластните на вредния навик са не повече от 25% от населението, а при подрастващите процентът е под 20.

Първите изследвания за вредата от тютюна

До 60-те години на миналия век във всички държави по света се е пушило много. В Япония 80% от населението са били в плен на цигарите, в Англия и САЩ – над 50%. Специалистите подозирали, че тютюнът е вреден за организма, но все още липсвали конкретни изследвания. През 1948 г. в медицинските списания е можело да се прочетат твърдения за ползата от пушенето като средство за снемане на напрежението. А според тогавашните разбирания вредата, която нанася върху белите ни дробове, не е толкова голяма.

Но през 1953 г. трима лекари от Великобритания публикуват доклад, в който се заявява, че има пряка и отчетлива връзка между пушенето и рака на белите дробове. Това твърдение произвело фурор. В началото на 60-те години на миналия век данни за вредата от цигарите върху сърдечносъдовата система се появяват в САЩ, а след това и в Япония. И в тези три държави за първи път започва битката с тютюнопушенето на правителствено ниво. За 50 години в развитите страни броят на пушачите намалява два пъти.

Под прицел – жените и младежите

Първите, които на Запад се отказват от пушенето, са мъже с добро образование и високи доходи. Скоро след това в техните среди рязко намаляват случаите на рак, инфаркт, инсулт и т.н. А тютюневата индустрия започва да губи най-платежоспособните си клиенти. Тогава компаниите решават да се ориентират към жените, младежите и подрастващите. Появяват се дамски цигари – дълги, тънки, с изтънчен дизайн на пакетите, който периодично се сменя. И жените не пропускат да се впишат в почитателите на вредния навик, а броят на пушачките стремително нараства. Бизнесът не подминава и подрастващите.

Да оценим вредата

Цигареният дим съдържа множество вредни вещества, според изследователите те са над 4000. Всичките работят в съдружие – едни свиват кръвоносните съдове, други увеличават вискозитета на кръвта, поразяват стените на съдовете… Оттук се получават и нарушения в кръвообращението на всички органи. В крайна сметка рязко нараства рискът от инфаркт, инсулт, импотенция при мъжете…

Тютюневият дим е склад на страховити отрови, при това в пределно допустима концентрация. Ще споменем само бензена, който е силен канцероген.

Неслучайно в страните, където пушенето е много разпространено сред жените, ракът на белите дробове при нежния пол се среща по-често от рака на гърдата. Въпреки че ракът на белите дробове е нетипично за жените заболяване.

Безплодие, помятане, деца с поднормено тегло – всичко това са последици от пушенето при жените. А цигарите намаляват живота средно с 10 години.

Конвенцията

Когато многочислените изследвания, проведени независимо едно от друго в различни страни, доказаха категорично пагубното действие на цигарите, Световната здравна организация предприе инициативата да спре тютюневата епидемия, която е обхванала планетата. Така през 2003 г. беше разработена Рамкова конвенция за борба с тютюна. В нея са записани мерки срещу пушенето, между които: забрана за реклама на тютюневи изделия; повишаване на акциза върху тях, оттам и на цените; забрана за пушене на обществени места, както и на работа; предупреждения за вредата от пушенето директно върху кутиите с цигари; забрана за поставяне на цигари на видими места в магазините и др.

Нашата страна също се опитва да се впише в изискванията на Световната здравна организация, въпреки че ние се славим с упоритостта си, особено когато става въпрос за вредни навици. 

Резултатите от ограниченията

  • През 60-те години на миналия век в САЩ са пушили 50% от населението, а в началото на ХХI век – 20%.
  • През 1980 г. в Англия 39% от хората над 16-годишна възраст са били подвластни на вредния навик. През 2010 г. те са 20%.
  • Само след три години антитютюнева пропаганда броят на пушачите в Турция намалява също на 20%.
  • В Италия и Франция три месеца след забраната за пушене на обществени места с 15% намаляват повикванията на бърза помощ по повод инфаркти и инсулти.
  • През 2002 г. сред подрастващите от 11 до 15 години 25% са пробвали някога цигари, а редовно са пушили 11%. През 2011 г. процентът е само 5.
  • В Шотландия от момента на въвеждане на забраната за пушене на обществени места в болниците са постъпили 17% по-малко хора със сърдечен пристъп.
Сподели във Facebook