Здраве

25 Февруари 2018

Животът днес

Въпреки опасенията на стоматолозите, че заради повишената киселинност на виното, то е опасно за зъбите и венците, учени доказаха точно обратното, съобщава The Daily Mail. Оказва се, че напитката неутрализира вредните бактерии в устната кухина, причиняващи кариес и възпаление на венците, като не им позволява да прилепват към тъканите. Освен това, ако тези бактерии попаднат в кръвта, те могат да причинят сърдечносъдови заболявания и рак.

Удивителните свойства на виното откриха учени от Испания. Според тях напълно е възможно да се появят зъбни пасти, дъвки или средства за изплакване на устата, направени на основата на виното. Тайната според експертите се крие в съдържащите се във виното антиоксиданти. Те са много по-ефективни от гледна точка на защита от бактериите в сравнение с продаваните екстракти от гроздови семки. Експеримент, проведен от учените, показал, че когато антиоксидантите от виното попаднат в устната кухина, те започват да отделят полезни молекули, които не позволяват на бактериите да прилепват към повърхността на зъбите и венците.

Сподели във Facebook