Здраве

29 Януари 2016

2987

Животът днес

Активно разпространение на вируса е установено през октомври миналата година. На 21.10.2015 епидемия от Зика беше регистрирана в Бразилия и Колумбия, след което вирусът плъзна из останалите страни на Южна и Централна Америка. Днес той превзема САЩ, както и редица страни в Европа. Но най-важното е, че до момента ваксина срещу Зика няма.

Световната здравна организация (СЗО) все още не се е справила с хеморагичната треска Ебола, а с висока скорост започна да се разпространява нова инфекция – вирусът Зика. Той е известен на учените още от края на 40-те години на миналия век, когато беше изолиран от макаците в гарата Зика, Уганда. Но тогава стоеше настрана от хората.

През последните години обаче вирусът започна активно да шества по света, придобивайки статус на пандемия. През 2015 г. Зика завладя Бразилия, а през 2016 г. тръгна из САЩ. Засилената миграция на населението стана причина случаи на заразяване да бъдат регистрирани и на места, където причинителят липсва. А това вече предизвика безпокойство в целия свят.

В началото на 60-те години на миналия век Зика за първи път беше открит при хора - жители на Нигерия. По информация на СЗО вирусът се пренася от комарите Aedes, които разпространяват още Денга, както и жълтата треска. Единственият случай на заразяване с вируса Зика по полов път е отбелязан от Панамериканската организация по здравеопазване, но така и не е доказан. По кръвен път също е възможно заразяването, но това се случва много рядко. В повечето случаи заболелите вдигат невисока температура, появяват се обриви, при някои се диагностицира конюнктивит, усеща се силна умора и болки в мускулите. Най-опасен е вирусът за бременните, затова специалистите ги съветват да избягват близост с комари.

Зика може да предивзика неврологични и автоимунни усложнения, да провокира развитието на микроцефалия у децата, чиито майки по време на бременността си са се срещали с вируса. Връзката още не е напълно доказана, но медиците вече отбелязват закономерност. Децата се раждат с деформиран череп, обемът на мозъка им е значително по-малък от този на здраво бебе, развиват се с умствена изостаналост.

Още една опасност от Зика – синдромът на Гилен-Баре. Това е рядко автоимунно заболяване, което се изразява в мускулна слабост. В 15 на сто от случаите синдромът води до остатъчен паралич, но най-често се стига до пълно оздравяване.

Диагностицирането на вируса не е лесно, защото прилича на другите видове треска, предизвиквани от същите комари.

Вирусът взе международен паспорт

Особено сложна е ситуацията в Бразилия. Там са регистрирани повече от 4 хиляди случая на деца, родени с микроцефалия, след като майките им са прекарали треската по време на бременността. През 2015 г. бебета с такава диагноза са се раждали 20 пъти по-често, отколкото преди. Министърът на здравеопазването на Бразилия призна, че страната губи битката с пандемията, но не се предава. Около 400 хиляди бременни жени в Бразилия получават безплатно средства против комари. Властите планират около 220 хиляди военни да влязат в битка с комарите, обикаляйки домовете в навечерието на традиционния карнавал в Рио де Жанейро, който винаги привлича огромен брой туристи. Под заплаха е и очакваната лятна олимпиада в Бразилия.

От Министерството на здравеопазването в Колумбия съобщиха за 13,5 хиляди заразени със Зика. Президентът на страната изрази опасения, че в края на 2016 г. броят на заразените ще надвиши 600 хил. души.

А властите в в Салвадор очевидно са изпаднали в паника, защото препоръчват на жените да се въздържат от бременност до 2018 г., за да могат учените да намерят начин да се справят с вируса.

Но в местата, обитавани от комарите, влизат и редица южни щати на Америка: Флорида, Луизиана, Мисисипи, Алабама, Джорджия. В САЩ вече са потвърдени 20 случая на заразяване в 9 щата.

Вирусът Зика стигна и Европа, където тези комари не живеят. Първите случаи бяха открити в Швеция, Дания, Финландия. Заболяванията са единични и са диагностицирани само при хора, които са се завърнали от тропически страни.

Има надежда

Според специалисти съществува път за преодоляване на пандемията. Той е в генномодифицираните комари и ваксината срещу подобни заболявания. Успехите в първото направление вече са факт. Това обаче предизвика скандал и във Флорида тръгна петиция, целяща забрана за използване на генномодифицирани насекоми.

Водещи фармацевтични компании също заявиха, че започват изследвания за създаването на ваксина срещу вируса Зика. Това може би ще отнеме 10-15 години, въпреки това учените от цял свят са приели предизвикателството, което все пак е оптимистична новина.

Сподели във Facebook