Епидемията от коронавирус отново изведе на преден план здравословния ефект от приема на витамин С, но чудодейните му свойства отдавна са известни на човечеството. За някои от тях може би не знаете, а ако са ви известни, си ги припомнете. Кои са те?

1. Играе важна роля във възстановителните процеси. Без негово участие колагенът не може да се изработва от организма в достатъчно количество, така че витамин С е необходим за поддържане на доброто състояние на кожата, кръвоносните съдове, костите и ставите. Той ускорява и зарастването на раните.

2. Витамин С (аскорбинова киселина) е мощен антиоксидант, който предпазва от пагубното влияние на свободните радикали. Благодарение на това той с успех се използва при профилактиката и лечението на много заболявания като сърдечносъдови, рак, диабет и др.

3. Оказва благотворно влияние върху нервната система и психиката, повишава устойчивостта на стрес.

4. Укрепва имунната система, стимулира изработването на антитела.

5. Предотвратява отлагането на холестерола върху стените на кръвоносните съдове, с което предотвратява появата на атеросклероза, а и като цяло влияе положително върху кръвоносната система.

6. Витамин С е много важен за усвояването и активирането на полезните свойства на редица микроелементи като желязо, на фолиева киселина, витамини те А, Е и от групата В.

7. Подобрява детоксикацията, помага на калция да извежда от организма вредните метали като мед, олово, живак и др.

8. Забавя стареенето, намалява възпаленията на кожата, подобрява еластичността ѝ, предпазва от ултравиолетовите лъчи, има избелващо действие, затова активно се използва в козметиката.

Смята се, че най-много витамин С се съдържа в цитрусовите плодове, но това не е така. Много богати на аскорбинова киселина са шипките, чушките, магданозът, листните зеленчуци, зелето, копърът, доматите, картофите и др.

Сподели във Facebook