Внимавайте къде е телефонът ви, докато спите

Пет момичета от девети клас в Дания направиха много интересен експеримент, който привлече вниманието на целия свят, а снимките, които качиха в интернет, предизвикаха бурни реакции при много изследователи, биолози и експерти по радиация в Англия, Холандия и Швеция.

Експериментът се състои в това, че ученичките наблюдавали как се развива семето на идентични билки в две помещения. Семената били изложени към слънцето, имали равно количество вода и една и съща температура. В едната стая поставили рутер за безжичен интернет, който излъчва радиация също като мобилните телефони, а в другата стая нямало рутер. След 12 дни семената, които били в стаята с рутер, изобщо не израснали, а някои билки или мутирали, или умрели.

Билките от семената в помещението без радиация напреднали съвсем нормално и били напълно здрави. Младите изследователки искали да обърнат внимание на мобилните телефони, които повечето от нас държат близо до леглото си, и на тяхното влияние върху съня и концентрацията.
През нощта телефонът или трябва да е изключен, или да бъде в друга стая, а същото важи и за компютъра”, казва Леа Нилсен, една от младите изследователки.


 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 91