Заседналият начин на живот, съпроводен с ниско ниво на физическа активност, е свързан с всяка десета преждевременна смърт на хората по света. До този извод са стигнали изследователи от британския университет в Белфаст, съобщава изданието Journal of Epidemiology & Community Health.

Експертите анализирали данни, събрани от Световната здравна организация и Националната служба по здравеопазване във Великобритания. Те пресметнали броя на хората, водещи заседнал начин на живот, след което изчислили дела на починалите преждевременно от заболявания, свързани с хиподинамията. Оказало се, че всяка година от обездвижването и недостатъчната физическа активност умират около 70 хиляди жители на Великобритания. Почти всяка десета смърт в страната, а и по света е резултат от заседналия начин на живот, отбелязват специалистите.

Борбата с това все по-разпространено явление може да спаси много хора, а и ще донесе чувствителна полза на икономиката. Само във Великобритания медицинските служби харчат годишно над 700 милиона лири за справяне с последиците от хиподинамията. Всичко това може да се избегне, ако нивото на физическа активност се увеличи два пъти, препоръчват учените.

Наскоро експерти от Китай съобщиха, че дори кратките разходки един или два пъти седмично могат да понижат риска от сърдечен пристъп, инсулт или рак.

Сподели във Facebook