За цялостните ползи от йога

Д-р Антоанета ЗАРКОВА

Йога съществува от незапомнени времена и има за цел разгръщане на целия човешки потенциал.

Древните са имали удивителни познания за нашата физиология, за нервната система и за отражението ѝ върху тялото и съзнанието. Практиките в йога са създадени на основата на естествени автономни процеси в организма и влиянието им върху съзнанието. Те разкриват изключителни познания, на които съвременната наука може само да се възхити.

Древните мъдреци са познавали добре онези места, където нервите, командващи вътрешните органи, са разположени по-повърхностно, и не са изпуснали нито едно от тях, като са създали техники за тяхното манипулиране. Въздействието върху тези клончета предизвиква успокояване на дейността на ума и вътрешните органи, забавяне на дишането и сърдечната честота. Така се „пести“ силата и енергията на човека.

Известно е, че съкращаването на мускулите възбужда симпатиковата нервна система и подготвя тялото да реагира на всяко нападение с бягство или със защита.

Обратното, разтягането на мускулите стимулира успокояващия дял на автономната нервна система. 

Физическите пози в йога, асана, представляват предимно разтягане на мускулите 

и целят именно това – да превключат автономната нервна система от симпатиков в парасимпатиков режим. Ефектът на разтягането е силен, но след няколко минути се изчерпва. Рецепторите за разтягане се адаптират, тъй като са предназначени да реагират на промяна, а не на стабилно състояние. За да се поддържа ефектът, трябва да се разтегне друга мускулна група. Така в йога асана последователно разтягаме множество мускули в различни посоки. Йога комплексът се изпълнява с отпускане, без напрежение и е една хармонична последователност от движения, в резултат от които се успокоява умът ни.

В напрегнатия ни живот, където преобладава симпатиковият режим, усещането за отпускане на нервите е изключително приятно. 

Асаните са музика за тялото и ума. Чувството за безпрепятствено движение на енергиите в нас е удоволствие. 

Централно място и в йога заема идеята за пречистване на тялото от токсини. Поддържането на чистотата на системите в организма е залог за доброто здраве. Йога използва различни физически методи за улесняване процеса на пречистване на тялото.

Дихателните практики са важна стъпка в пътя на йога. Дишането ту през лявата, ту през дясната ноздра, се нарича алтернативно дишане. То представлява висша техника за манипулиране на вътрешните органи посредством автономната нервна система.

Алтернативното дишане води до балансиране на активността на лявата и дясната мозъчна хемисфера, 

което се свързва с по-хармонична и ефективна  мозъчна дейност. Стимулирането на парасимпатиковата нервна система, което се постига, въздейства върху жлъчния мехур и жлъчните пътища, както и навсякъде, където има жлезни структури, като увеличава воднистата им секреция. Отварят се сфинктерите (затварящите клапани) на вътрешните органи и се засилва тонусът на стените им. Така се постига „изплакване“ на тези органи със собствените им воднисти секреции и изпразване на съдържимото им. Нещо като вътрешна баня. Тази практика е известна в йога като пречистване на каналите – нади шодхана.

Алкално-киселинното състояние на организма се измества в посока на алкализация в резултат от изобилните алкални секрети, които се произвеждат. Това е известен ефект на парасимпатиковата стимулация, за разлика от стреса и симпатиковото доминиране, които са силен фактор за подкиселяване на средата. Именно с повишената киселинност на тялото се свързват редица болести: възпалителни, алергични и злокачествени.

Цялата практика на йога е проникната от стремежа към успокояване на нервната система и съзнанието. 

Така жизнените функции се успокояват. Тялото и системите му се щадят и съхраняват. Забавя се биологичният часовник.

Чрез практиките за релаксация и медитация се навлиза в по-бавен режим на вълнова активност на мозъка, резултат от което са положителните мисли и положителната нагласа, свързани със спокойствието, което се постига.

Алфа-вълните се смятат за най-здравословни. Увеличават се способностите както за запаметяване, така и за възпроизвеждане. Алфа-вълните носят емоционална стабилност и уравновесеност. Те интегрират двете полукълба за по-добра и ясна мисъл. Лявата хемисфера се базира повече на логиката, а дясната – на въображението. 

Самият Далай Лама проявява интерес към научното обяснение на феномените, свързани с медитативните практики. 

През 1992 г. той кани известния американски изследовател невролог Ричард Дейвидсън в дома си в Дхарамсала, Индия. Ричард Дейвидсън задълбочено работи в областта на съзнанието и емоциите в една лаборатория за изследване на човешкия мозък в Уисконсин. Идеята на Далай Лама е да се изследва работата на мозъка по време на медитация. Тибетците имат хилядолетни традиции в тези практики. Той изпраща осем от най-съвършените си монаси за извършване на ЕЕГ изследвания по време на медитация и сканиране на мозъка. Те са практикували тибетска медитация в продължение на 10 000 дo 50 000 часа за период от 15 до 40 години. На монасите, както и на участниците в контролната група били поставени 256 електрически сензора и били помолени да медитират за определен период от време, през което се отчитали параметрите на мозъчната активност. Изследователите откриват, че монасите с дълга практика в медитацията показват активност на мозъка, каквато не са виждали преди. Това показва, че мозъкът съхранява способността си за обучение и възможността да бъде физически променян по начин, който малцина могат да си представят.

Мозъкът може да бъде трениран чрез медитация. 

Тази тренировка подобрява възможностите за възприятия, предизвиква усещане за щастие и състрадание.

В резултат от тези изследвания се появяват редица публикации, които доказват, че медитацията увеличава сивото вещество в мозъка, увеличава размера на мозъка. Със съвременни методи за изобразяване неврофизиолозите установяват, че определени зони от мозъка в кората на лявата челна област показват постоянна активност. Тези зони се свързват с позитивни емоции и добро настроение. Въздействието на медитацията върху мозъчната дейност е трайно и не се ограничава само до времето на медитацията. Тя  предизвиква устойчиви промени в мозъка, които се свързват с по-висша умствена дейност, възприятия и съзнание. Разпространението на вълните в мозъка е по-организирано и координирано при медитиращите в сравнение с контролната група.

Благоприятният ефект от практикуването на йога е доказан от съвременната медицина. Като признава холистичните (цялостни) ползи от йога, ООН обяви 21 юни за Международен ден на йога. 

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 151