Закуската е едно от най-важните хранения за деня и е важно тя да съдържа необходими и полезни вещества за организма. Зърнените продукти са се явяват задължителна съставна част от дневния хранителен прием. Продукти и техните производни като ориз, царевица, ръж, ечемик, овес са основната растителна храна за човека и доставят най-голяма част от енергията на храната за деня.

На събитие, организирано от Нестле България, се проведе дискусия, в която взеха участие специалисти, които изтъкнаха ползите от балансираните хранене и начин на живот и правилния подбор на храната. Специалистите по темата – проф. Веселка Дулева, национален консултант и началник отдел „Хранене и диететика“ в НЦОЗА (Национален център по обществено здраве и анализи) към Министерството на здравеопазването, и проф. Арман Постаджиян, председател на Дружеството на кардиолозите в България, разкриха тенденциите в ежедневието на българина и рисковите фактори, които го заобикалят.

„Установено е, че овесеният бета-глюкан понижава холестерола в кръвта. Високото ниво на холестерол е рисков фактор за развитието на коронарно сърдечно заболяване“, разказа проф. Веселка Дулева. А по повод повишаващия се риск от сърдечно-съдови заболявания с напредването на възрастта проф. Арман Постаджиан каза: „Съвременната профилактика включва идентифициране и контрол на всички налични рискови фактори, и започва с промяна на начина ни на живот.“

С възрастта нивата на холестерол се покачват, а това оказва неблагоприятно въздействие на сърцето. Според данни на НСИ, повече от 66% от смъртността в България се дължи на сърдечно-съдови заболявания. Но на рисковите фактори, на които сме изложени ежедневно, може да се повлияе чрез по-балансирано хранене и активен начин на живот.

Имайки предвид колко е важна закуската и нуждите на организма, на пазара се предлага нова зърнена закуска Cheerios OATS на Нестле, която е с 63% съдържание на пълнозърнест овес, който спомага за намаляване на нивата на холестерол в кръвта. Овесът е естествен източник на фибри, а бета-глюканът, който се съдържа в него, спомага за намаляването на холестерола. Полезният прием е при 3 g бета глюкан дневно, а една порция Cheerios OATS с овес предоставя ½ от дневните референтни стойности за прием на бета-глюкан. Закуската има предназначението да удовлетвори хранителните потребности за балансиран старт на деня.

Сподели във Facebook