В регионите със замърсен въздух опасността от усложнения и смърт вследствие на кононавируса е по-голяма, предупреждават специалисти от Харвардската школа по обществено здраве. Постоянното вдишване на вредни частици отслабва организма, влошава състоянието на белите дробове и води до по-тежки симптоми на заболяването. Такива са изводите от изследването, публикувани в списание New England Journal of Medicine.

Още по време на епидемията от атипична пневмония учените установили, че микроскопичните частици усложнявали състоянието на пациентите с белодробни заболявания – смъртността при хората от най-замърсените райони в Китай била два пъти по-висока в сравнение с градовете, където въздухът е по-чист.

И до момента специалистите предполагали, че има връзка между замърсеният въздух и COVID-19, но екипът от Харвард първи пресметна конкретните рискове.

„Ние открихме, че увеличената концентрация на вредни частици във въздуха само с 1 грам на кубически метър увеличава с 15% смътността от коронавируса“, съобщават учените.

Сподели във Facebook