Благодарение на прекратяването на дейността на работеща с въглища електростанция в един китайски град учените успяха по-точно да установят какво е влиянието на замърсения въздух върху организма на човека, пише списание Science Daily.

Вижте какво дишате - в реално време

През 2004 г. в китайския град Тунлян е затворена електростанция, което дало повод на авторите на изследването да се съсредоточат върху изучаването на теломерите на местните жители. Теломерите са специализирани участъци от хромозомите, които позволяват точно да се копира ДНК при деленето на клетките. С всяко следващо делене теломерите се скъсяват, което е и една от причините за стареенето, а според някои изследвания и за появата на рак и сърдечносъдови заболявания. Важна роля играе още дължината на теломерите при раждането на човека, обуславяща здравословното му състояние за десетилетия напред.

Учените анализирали ДНК на децата, родени в град Тунлян преди и след затварянето на работещата с въглища електроцентрала. Оказало се, че тези от тях, родени преди закриването на централата, имали по-къси теломери. Специалистите свързват този факт със съдържащите се в кръвта на децата токсични компоненти, изхвърляни при изгарянето на въглищата.

Сподели във Facebook