Тази пролет алергичните реакции са особено силно изразени. При наши пациенти, които са с алергични ринити, конюнктивити, се проявява дори и сезонна бронхиална астма, наричаме я поленова астма. Защото през този период, от февруари-март до края на лятото, е сезонът на полените. Най-напред започват да цъфтят дърветата, които алергизират, след това тревите и през юли и август е цъфтежът на плевелите.

Постоянно се увеличава броят на хората с алергии, около 30% от населението, нарастват и полинозите. Почти всеки втори вече е алергичен, особено децата. Планетата се урбанизира и все по-силно се замърсява околната ни среда – въздухът, храната. Това оказва огромно влияние за развитие на алергиите. Зависи много и от генетичната предразположеност, както и от имунитета на организма. Симптомите могат да не се проявят цял живот, но при някакъв отключващ момент – вирусна инфекция или по-силен алерген, може да се развие алергичната реакция. Ако не се вземат мерки при поленова алергия или въобще за един алергичен ринит, след няколко години може да слезе надолу и да се стигне до бронхиална астма, особено при децата, която остава цял живот.

Обикновено при бебетата през първите месеци се появява атопичен дерматит, сухота на кожата, на бузките най-често, и това трябва да ни даде сигнал, че детето е предразположено към алергии. Трябва още тогава да се вземат мерки, за да потиснем тази алергия в ранната детска възраст и да не се развие т. нар. алергичен марш – атопичен дерматит, алергичен ринит и после бронхиална астма. Съвременното решение е още в ранна възраст да се проверяват децата за алергия към казеина на млякото и да се вземат предварителни мерки за потискане на развитието на тази алергия.

Лечението на поленовата алергия е специфичната имунотерапия. Извън сезона, в есенно-зимния период, се провежда кожноалергичен тест, той е съвременен, не е вреден и е много точен, определя конкретно към кой полен е алергията. И се започва лечение с капки, с инжекции, вече и с таблетки, което трае няколко години. Но това е сериозната терапия, затова насочваме пациентите през есента да идват за тестуване. Повечето желаят пробите да им бъдат направени през пролетта, когато имат оплаквания. Не е желателно обаче тогава да се вкарват допълнително алергени. Правим го през есенно-зимния период, достоверността е 97-98 на сто и получаваме много добри резултати. А през „острия“ сезон изписваме антихистамини. На пазара вече има голямо разнообразие от такива препарати, които повлияват локално, комбинирани кортикостероиди с антихистамини и капки за очите. По този начин ние потискаме симптомите.

Добро решение е препаратът „Ролетра“ от 10 мг. От доста време го познавам - много бързо и силно потиска симптомите и нашите пациенти са доволни от това лечение. Разбира се, понякога комбинираме и с локални кортикостероиди, когато се налага, или локални антихистамини.

Алергията не е безобиден проблем, тъй като може да доведе до многобройни последствия - бронхиална астма, различни дерматити, ринити, които да останат за цял живот. Много усложнения могат да се проявят, ако не се вземат навреме мерки. И моят съвет е децата да се насочват към алерголог от съвсем малки, а възрастните, когато имат някакъв проблем, да не отлагат лечението.

Сподели във Facebook