Доказано е, че колкото е по-висок процентът на какаото в шоколада, толкова той е по-полезен за здравето. Причината е в голямото количество антиоксиданти и минерали, които съдържа. Черният шоколад освен това подобрява настроението, без да вреди на фигурата. Какви са здравословните ефекти от неговата употреба:

Помага на сърцето

Редовната употреба на черен шоколад намалява риска от сърдечносъдови заболявания и влияе положително върху състоянието на кръвоносните съдове.

Предотвратява инсулта

Резултатите от дългогодишни изследвания показват, че шоколадът с високо съдържание на какао намалява опасността от инсулт.

Бори се с кашлицата

Учени са установили, че черният шоколад понякога е по-ефективен при кашлица от лекарствата. Теоброминът, съдържащ се в какаото, понижава активността на блуждаещия нерв в главния мозък, който и предизвиква кашлицата.

Подобрява дейността на мозъка

Редовната употреба на черен шоколад подобрява способността да се анализира информацията. Той развива и абстрактното мислене, както и оперативната памет.

Предпазва от вредните слънчеви лъчи

Оказва се, че в шоколада, съдържащ минимум 85% какао, има достатъчно флавоноиди, които предпазват от вредните ултравиолетови лъчи

Сподели във Facebook