Учените отдавна се опитват да разберат защо организмът на възрастните хора е много по-податлив на атаките на COVID-19. Изследване на група учени от Лондон, чиито резултати бяха публикувани в научното списание Lancet Infectious Disease, хвърли светлина върху проблема.

Медиците анализирали данните на 70117 заболели от коронавирус в Китай и на 689 пациенти сред чужденците, които били евакуирани от Ухан – епицентъра на заболяването. Това позволило на специалистите да определят как с възрастта при хората се появява рискът от тежки симптоми, както и от смърт. Според учените заплахата е двойно по-голяма при заразените с COVID-19, които са преминали 70-години. А вероятността от тежко протичане на заболяването рязко нараства при хората на 50 години.

Специалистите са на мнение, че донякъде това е и причината за катастрофалната ситуация в Италия, която е най-възрастната страна в Европа - 23% от населението е над 65 г. Това обяснява и защо смъртността от коронавируса в средата на март беше 7,2%, а 38% от тях бяха във възрастовата категория 70+. В Китай тази категория хора са само 12% от населението. Вероятно и това е причината за тежките последици от епидемията в Италия.

Един от отговорите на въпроса защо с възрастта съпротивителните сили на човешкия организъм отслабват дадоха учени от Аризонския университет. Резултатите от тяхното изследване са публикувани в списание Nature Immunology.

Имунната система на хората има две направления за отбрана, когато в организма им нахлуят вируси и патогени. В началото в битката се включват левкоцитите, които атакуват агресора в първите минути и часове. Ако врагът не се предаде, след няколко дни имунната система хвърля в боя специализираните Т-клетки, които са способни да разпознаят клетките-вредители и започват да изработват химически вещества за тяхното унищожаване. Т-клетките имат важна роля във формирането на придобит имунен отговор. Организмът за дълго време запомня методите в борбата с инфекциите, които в младостта са изработили тези клетки. Затова имунитетът след ваксиниране срещу много заболявания се запазва с десетилетия. С възрастта обаче производството на Т-клетки започва да спада – към 40-50 г. то намалява десет пъти. Затова при младите хора имунитетът е на високо ниво, а възрастните хора попадат в опасна ситуация. Те имат много малко Т-клетки, които са способни да разпознаят новия противник и да изработят неизвестни до момента антитела, за да го унищожат.

Каква е смъртността от коронавирус в различните възрастови групи:

80 години и повече - 13,4%

70-79 - 8,6%

60-69 - 4%

50-59 - 1,25%

40-49 - 0,3%

30-39 - 0,15%

20-29 - 0,06%

10-19 - 0,01%

0-9 - 0%

Сподели във Facebook