Обикновено картофите се смятат за не особено полезен зеленчук. Наскоро обаче експерти в областта на храненето опровергаха това твърдение.

На първо място според специалистите е фактът, че чрез редовната употреба на картофи човешкият организъм се снабдява с калий. Зеленчукът е много богат и на витамин С. Обикновено в 100 г картофи се съдържат около 17 мг от този изключително важен витамин. Не е за пренебрегване и наличието на витамините А, В и Р. Картофите се състоят и от почти 80% вода. Затова не бива да се вярва на митовете, че от картофите се напълнява. Разбира се, ако ги приготвите с много масло, получавате стабилна доза калории.

Тъй като картофите съдържат предимно въглехидрати, те лесно се преработват и ускоряват процеса на храносмилане. Това ги прави идеален продукт за деца или хора, които трябва да избягват тежките храни, но се нуждаят от енергия. В картофите има и значително количество фибри, които стимулират стомашно-чревния тракт.

Съдържащият се в картофите витамин С помага да се предотврати рахитът, полезен е и при ревматизъм, защото зеленчукът е богат още на калций и магнезий.

Картофите понижават възпалителните процеси, а някои техни разновидности съдържат голямо количество антиоксидантите флавоноиди, които са добра профилактика срещу рак. Накрая – картофите са полезни за дейността на мозъка и дори за понижаване на кръвното налягане.

Сподели във Facebook