Здраве

13 Февруари 2019

Животът днес

Отдавна психолозите се опитват да установят причината за нощните кошмари. Надделява мнението, че страшните сънища могат да бъдат предвестник на предстоящо или вече започнало заболяване, както и на последиците от преживян проблем или депресия.

Напоследък обаче с кошмарите, които според статистиката се превръщат в епидемия, започнаха да се занимават не само психолози, а и лекари с други специалности. Според някои от тях една от основните причини за появата на страшните сънища е неправилното хранене. На първо място експертите слагат прекалената употребя на сол и на алкохолни напитки.

Често кошмари виждат хората, които късно и обилно вечерят, предпочитат да си лягат с пълен стомах, употребяват мазни и сладки храни. При тези случаи в организма започват усилени метаболитни процеси и като следствие се повишава активността на мозъка. Същият ефект може да се получи при употребата на различни антидепресанти или сънотворни препарати.

Липсата на нормални условия за сън също може да доведе до кошмари, както и неприятните и силни аромати в стаята.

Ако в помещението е прекалено хладно или горещо, резултатът също може да са страшните сънища. На пълноценния отдих пречат още различните звуци или силно осветление.

Сподели във Facebook