Специалистите препоръчват ежедневно да изяждаме по 1-2 ябълки, а в сезона на простудите този съвет се оказва много актуален.

Ябълките са полезни под всякаква форма. Те притежават свойството да запазват много от съдържащите се в тях ценни микроелементи дори след термична обработка. Експертите са категорични, че този плод спасява от авитаминоза и гарантира доброто здраве на целия организъм.

В сезона на простудите ябълките укрепват имунитета и поддържат доброто настроение, което не винаги е на висота в мрачните дни. Освен това подобряват тонуса и осигуряват чувство на бодрост. Благодарение на йода в състава им ябълките помагат на организма да се сгрее в студеното време, а съдържащото се в тях желязо предпазва от хроничната умора.

Ябълките имат още едно предимство през есента и зимата – те са ефективна профилактика срещу наднорменото тегло. Зелените сортове отлично стимулират обмяната на веществата и ускоряват извеждането на вредните и токсични вещества от организма, а печените ябълки подобряват работата на храносмилателната система.

Сподели във Facebook