Учени от Калифорнийския университет провели изследване с участието на доброволци, които пили зелен чай поне по един път на ден. Резултатите показали, че рискът от глаукома при тях се намалил със 74%, но само когато чаят е горещ. Ако е студен, подобен ефект не е констатиран.

Специалистите напомнят какви са преимуществата на зеления чай:

  • Той съдържа биологично активни вещества. Някои от тях включват полифеноли като флавоноиди и катехини, които са мощни антиоксиданти. Те помагат да се намали количеството на вредните свободни радикали в организма на хората и предпазват клетките от увреждане. Това понижава риска от някои видове рак, особено на млечната жлеза, на простатата и на стомашно-чревния тракт.
  • Зеленият чай подобрява дейността на мозъка, защото в него има точно необходимото количество кофеин, който ободрява, но не влияе на нервите. Напитката съдържа още аминокиселината L-теанин, който намалява стреса и може да увеличи количеството на допамин, влияещ върху центровете на удоволствие в мозъка.
  • Изгаря мазнините и увеличава работоспособността. Стимулира обмяната на веществата и кратковременното изгаряне на мазнините.
Сподели във Facebook