Здраве

21 Октомври 2019

Животът днес

Не е тайна, че прекалената употреба на сладки продукти вреди не само на фигурата, но и на целия организъм. Затова много лекари съветват напълно да се откажем от захарта. Тази препоръка обаче има и странични ефекти.

Недостигът на захар в организма може да доведе до печални последици. Сладкишите съдържат не само захар, но и необходимите за жизнената енергия въглехидрати. Ако напълно изключим от менюто си десертите, фигурата ни безспорно ще стане по-привлекателна. Но това понякога провокира други здравословни проблеми и заболявания.

Доказано е, че хората, които напълно са се отказали от захарта, по-често страдат от артрит и тромбози. Влошава се и дейността на главния мозък, а с възрастта се появяват проблеми с паметта. Дефицитът на захар в организма може да стане причина за появата на чернодробни заболявания. Повишен е и рискът от заболявания на далака.

Не бива да се забравя и настроението. Продуктите, които съдържат захар, помагат за изработването на хормона на радостта. Затова избягването на десертите може да доведе до стрес и депресия. Въпреки това хората не бива да се увличат по сладкишите, но парченце шоколад след хранене на никого няма да навреди.

Сподели във Facebook