Зима е! Да превземем пистите

Зимните празници един по един се търкулват зад гърба ни. Остава ни усмивката от някой хубав момент или тръпчивият вкус от шампанското. Но не свързвайте сезона само с трапезата, с това да сте вкъщи – на топло, а го превърнете в ново приключение.

Този път решихме да ви бъдем полезни с информация къде у нас може да карате ски, сноуборд, шейни, при това на достъпни цени.

Условно ще разделим зимните курорти на два типа: популярни и не толкова известни. Сред редиците на първите безспорно изгряват имената на Боровец, Витоша, Пампорово, Банско, Чепеларе. Те предлагат наистина отлични условия за зимен туризъм.

От „Пампорово” АД например ни разказаха, че хит в туристическите услуги е осветената писта за нощно каране на ски с нова хидратна система за изкуствен сняг. По Нова година според изпълнителния директор Мариян Беляков хотелите са били пълни и туристите са останали доволни, тъй като времето е било приятно за каране на ски и сноуборд, а снежната покривка – отчасти с изкуствен, отчасти с естествен сняг – е била чудесна основа за истински спорт.

„Пистите имат необходимата основа, над която вече само надграждаме изкуствен и естествен сняг, когато това е необходимо. Реалните данни сочат от 2 до 4 пъти на ден повече скиори в сравнение с всеки ден от миналата година.”

Съоръжения за изкуствен сняг има в почти всички по-големи ски курорти. Предлагат се и намаления на лифт-карти в комбинирани пакети с преференциални цени за нощувки. Курортна полиция държи под контрол опасната комбинация от хиляди туристи, висок адреналин и приповдигнато настроение. Всеки обаче може да намери начин да се забавлява.

За любителите на екстремни усещания се предлага услугата параски. Заедно с професионален парапланерист ентусиастът ще се наслади на невероятна гледка и изживяване. Препускане с моторни шейни също е сред често търсените атракции.

В по-големите ски курорти имате повече възможности, но и на по-високи цени. Например ски лифт-картата за 1 ден в Боровец през седмицата струва 55 лв. за възрастни. Срещу същата сума може да оставите и цял ден наследника си на детска градина в курорта. Ако пък искате и малчуганът да се научи да кара ски или сноуборд – има училище и за него.

Не подценявайте способностите на ски учителя, защото, ако на своя глава решите да научите невръстното си дете как да кара, може не само да се изнервите, но и без да искате, с неподходящи методи да накарате детето да намрази зимните спортове. Интересно е, че българското ски училище на „Пампорово” АД е обявено за най-доброто в Европа според класацията на туроператора „Neilson” - част от Thomas Cook Group.

За деца винаги има намаления както за ски екипировка, така и за лифт-картите. В Боровец предлагат намаление и за възрастни за лифт-картата за 1 ден, ако е за събота и неделя – 35 лв. От Бороспорт обясняват, че намалението през уикенда се дължи на желанието им да привлекат български туристи, защото тогава повечето работещи почиват. В Банско цената да ползваш всички лифтови съоръжения за 1 ден е също 55лв., Пампорово – 50 лв., Витоша – 35лв., Чепеларе – 38 лв.

Ако тези цени не са по джоба ви, в България все още има зимни курорти, където условията за каране на ски са добри и цените – приемливи. Сред тях са Беклемето, Узана, връх Ком, Мальовица, Рилски езера, Паничище, Пършевица, хижа „Чумерна”, Семково. Е, пистите не са многобройни и безкрайно дълги (както в големите курорти: 75км в Банско, 58 км в Боровец, 38 км на Пампорово), но еднодневните карти струват между 3 и 20 лева.

В местността Узана  например (разположена на 22 км южно от Габрово) може да се заредите с положителна енергия и с часове да се любувате на неповторими величие и красота. В по-непопулярните курорти спокойствието и тишината са незаменими. Беклемето разполага с 2 км писти за алпийски ски, както и с най-добрата писта за ски бягане и биатлон в България.

Данчо Гавазки – ръководител на въжената линия, влека и другите съоръжения край Паничище, сподели пред екипа ни, че екстремни усещания не липсват и в по-малките зимни комплекси. „Тук чужденци почти няма. Но пък българските туристи са с характер.

Сега например снежната покривка е под 10 см на х. „Пионерска” и 15 см на х. „Рилски езера”. Казваме на хората, че не е подходящо за ски и сноуборд, защото има неравности и оголени камъни. Зависими сме от метеорологичните условия. Но те не се съобразяват и карат на тяхна отговорност.” Данчо Гавазки ни успокои, че не е имало тежки инциденти както през миналата, така и през тази зима. Няколко навехнати глезена, извадено рамо и счупен крак са леки травми, които са напълно нормални за зимните спортове.

Все пак от Планинска спасителна служба съветват да се съобразявате с поведението на останалите скиори или сноубордисти, с терена и атмосферните условия. Избягвайте спирането по тесните и с лоша видимост места. Когато има паднал скиор или сноубордист, идващите след него трябва да обезопасят мястото и ако той не може да стане сам, трябва да уведомят дежурните планински спасители.

От службата напомнят, че неспазването на знаците и табелите често води до нещастия. Не е препоръчително карането на ски без ръкавици поради опасност от измръзване. И не забравяйте да информирате вашите близки къде отивате и кога ще се приберете!

Привържениците на зимните спортове знаят, но все пак ще напомним, че съществува планинска застраховка, която ще ви спести доста средства, ако с вас се случи нещо непредвидено и неприятно.

 

 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 150