Зимата изисква особено внимание към кожата

Д-р Росица Денчева, дерматологична клиника „София”

Редуването на сезоните винаги е свързано с промяна в състоянието на кожата като част от общите процеси, които настъпват в човешкия организъм. Това налага и различен подход в грижите за нея.

Основните фактори, които въздействат върху кожата през есенно-зимните месеци, са студеният и по-сух въздух; температурните амплитуди между откритите места и помещенията, които често варират между 20 и 30 градуса; вятърът и замърсяването на въздуха. Те водят до значително изсушаване на кожата - намаляване на степента й на хидратация и на водно-липидната защита. В резултат на това тя става по-чувствителна и лесно ранима.

Често заради многото си ангажименти пропускаме да коригираме козметиката си във връзка със сезона, при което тя се оказва недостатъчно богата и хидратираща за зимата. Това променя вида на кожата. Недостатъчното омазняване и хидратация, освен че я правят деликатна и чувствителна, често обострят или дори водят до възникване на различни типове лишеи и екземи, задълбочават фините линии и бръчки и другите белези на стареене. При хронична дехидратация кожата губи тонуса и еластичността си, блясъка и жизнения си вид.

Сред по-рядко срещаните фактори на средата трябва да се имат предвид и промените, които настъпват при практикуването на различни спортове. Контактът с хлорните и други дезинфекциращи препарати в басейните са сред факторите, които засилват изсушаването на кожата и появата на екземи. За да предотвратим негативните ефекти на дезинфекциращите средства в басейна или спортната зала, е от особено значение измиването на кожата с течаща вода непосредствено след престоя в басейн. Необходимо е използването на меки измивни средства и хидратирането на кожата с подходящ богат продукт непосредствено след душа.

През зимата се развиват и някои характерни кожни заболявания – често се наблюдава обостряне на атопичния дерматит, екземните състояния на ръцете и ходилата, себорейния дерматит на лицето и скалпа и псориазиса. Тяхното активиране е свързано освен с ниската температура и променената кожна хидратация и защитна бариера, така и с относителната липса на слънчеви лъчи или факта, че те не достигат до кожата, защото тя е покрита от дрехи.

През зимните месеци се отчитат относително намалени защитни сили на организма. В този сезон зачестяват вирусните инфекции, което изтощава организма ни и го прави значително по-податлив към типично кожните вирусни заболявания. Такива са херпесите – на устните, лабиален херпес, варицела и тежко протичащият херпес-зостер.
Затова спазвайте следните правила:

1. Почистване
При суха кожа на лицето е подходящо да се използва почистващо козметично мляко, а при по-мазна кожа – измивна пяна. След почистването при по-мазните кожи може да се приложи и тоник, като е важно той да не е на спиртна основа, за да не засилва дехидратацията на кожата. Измиването на тялото е добре да става с душ-олио или синдет, известен още като „сапун-без-сапун”.

2. Ексфолииране
Ексфолиирането (излющването) на мъртвите кожни клетки от повърхностните слоеве е важна част от поддържането на здрава, добре изглеждаща и свежа кожа. През зимните месеци този процес не трябва да бъде неглижиран. Той спомага за отделянето на мъртвите клетки от повърхността на кожата и разкрива по-свежа и жизнена повърхност.

3. Хидратиране на лицето
Използването на подходящи хидратиращи продукти е от особено значение за запазване на здрава и жизнена кожа. Продуктите от летните месеци в повечето случаи са напълно неподходящи за поддържане на кожата през зимата. Те трябва да бъдат заменени с по-богати и плътни продукти, които да защитават от вятъра, сухия въздух и ниските температури. Продуктите за зимата са на базата на масла (масла от бадем, авокадо, минерални масла), а не на водна основа и целта им е освен да доставят необходимата за кожата влага, да възстановят нарушената защитна бариера и да преустановят загубата на влага през повърхностните слоеве.

От практическа гледна точка е важно хидратиращите продукти да се нанасят непосредствено след измиване на кожата, като тя трябва да бъде предварително подсушена. Тези грижи трябва да се прилагат както за кожата на лицето, така и за ръцете, тялото и устните.
При случаи на изразена дехидратация и поява на бръчки по кожата на лицето към овлажняващите продукти могат да се добавят и дълбоко хидратиращи процедури като мезотерапия или мизолифт. Тяхната цел е много по-мощно да възстановят загубената от кожата влага и да изгладят вече появилите се линии и бръчки.

4. Слънцезащита през зимните месеци
Използването на слънцезащитен крем за откритите части на кожата през зимните месеци на годината е също толкова важно, колкото и през летните. Поради високата надморска височина на зимните курорти рискът от изгаряния през този сезон е значим, което налага активното предпазване на кожата. Както и през летните месеци, това е особено важно за децата, които се излагат на действието на ултравиолетовите лъчи на слънцето. Редовното нанасяне на фотозащитен крем намалява честотата на  изгарянията и риска от развитие на злокачествено заболяване на кожата.

Телефон за консултация с д-р Денчева: 02/ 472 1356, 0879 0515 03 

Сподели във Facebook
Етикети: Брой 201