Здраве

21 Ноември 2015

5548

Животът днес

Термаж (Thermage) e заместител на скалпела. Това е процедура за подмладяване без хирургическа намеса и инжекции. Така гладят бръчки и опъват клепачи звезди като Гуинет Полтроу, Деми Мур, Линда Еванджелиста и още куп красавици.

Термаж е монополярна радиочестотна апаратура за превенция на стареенето, стягане на кожата, контуриране овала на лицето, повдигане на горен клепач и третиране на целулит. Методът е одобрен през 2002 г. в САЩ, а сега се използва в над 70 страни в цял свят.

Подмладяването е безболезнено, с дълготраен ефект и дори го наричат "процедура в обедната почивка".

Специален апарат насочва радиовълни с определена честота и мощност. Те за част от секундата загряват колагена и съединителната тъкан до температура от 60 градуса, проникват през епидермиса и се активират в дълбоките слоеве на дермата. Това води до частично отделяне на белтъчини в тъканта, активира се имунната система и се изработва нов колаген.

Термаж помага при състарена и увиснала кожа на лицето, мимически бръчки около очите, дълбоки бръчки около носа, подутини под очите, двойна брадичка, провиснала кожа над клепачите. Също и при целулит, стрии и възстановяване след рязка загуба на тегло.

Процедурата се извършва, като участъкът се намазва със специален гел и се разграфява, за да не се пропусне нищо. Може да продължи от 20 минути, например само в областта около очите, до 2 часа за цялото лице и шия.

След терапията се избягва слънцето, необходими са защитни и овлажняващи кремове. Третираният участък не се мие с топла вода поне три дни.

Ефектът на подмладяващите вълни се забелязва веднага, а до половин година дори и нараства. Задържа се между година и две, понякога резултатът може да се наблюдава и до четири. За по-дълготраен ефект се препоръчват между три и пет процедури, но поне през месец.

Подмладяващата процедура не е евтина. Професионалното опъване на клепачите преди време бе около 1500 лева, а за цялото лице цената стигаше до четири хилядарки. Кризата и конкуренцията обаче свалиха цените и сега могат да се намерят оферти за различни участъци като околоочна зона, брадичка или бузи за по 300 лева. Сайтовете за колективно пазаруване пък от време на време пускат промоции като двайсетачка за една процедура.

Доскоро методът термаж се практикуваше само в клиники и центрове за разкрасяване, притежаващи необходимото оборудване. Апаратите са скъпи и това вдига много цената. Но преди две години швейцарски лекари създадоха и първия портативен апарат за домашна употреба. В интернет магазини се предлагат различни апарати. Те са с понижена мощност и импулси и се изискват много повече процедури, отколкото с професионалните уреди. Дори могат да се намерят портативни уреди за термаж на цени от около 250 лева, но според специалистите при тази цена е съмнителна както тяхната ефективност, така и безопасността им.

И колкото и да е ефективно, това подмладяване не помага при изразен излишък на кожата. Не се препоръчва при всякакви имплантирани електрически устройства, при диабет, общи инфекциозни заболявания и кожни увреждания. Също и за бременни.

Подмладяването е най-вече за дамите между 35 и 45 години, които не успяват да изгладят бръчки и намалят торбичките под очите с антиейджинг козметика, но пък кожата им все още се влияе успешно от този вид вълнова стимулация

Сподели във Facebook