Погледнете ноктите на хората около вас. Техният вид не ви говори нищо друго, освен дали притежателят им скоро е бил на маникюрист. Съвсем друго обаче ще е мнението на специалист, който знае, че по ноктите може да се постави диагноза.

От какво зависи бързината, с която растат

Човешкият нокът расте средно с 0,5-1,2 мм на седмица. Пълното му обновяване става за около половин година. Интензивен растеж се наблюдава в млада възраст, а с годините процесът се забавя. Скоростта, с която растат ноктите, е и генетично обусловена, и зависи от други фактори.

Ако искате по-бързо да се радвате на маникюр, хапвайте кисело мляко, извара, плодове, месни продукти, морски дарове и пийте минерална вода. Ноктите растат по-бързо, ако в менюто ви присъстват продукти, богати на витамин D, калций и цинк, желязо, а също така и мастни киселини. Всички тези вещества участват в синтеза на кератин и съответно в изграждането на новите нокти. Постоянният контакт с вода също ускорява растежа им, но пък съществува риск те да станат чупливи, на слоеве и да загубят красотата си. Освен това ноктите на активната ръка растат по-бързо.

Диагноза по формата

Изпъкналите нокти може да са признак за туберкулоза или да бъдат признак за респираторно, сърдечно или чернодробно заболяване. При всички случаи се обърнете към специалист.

Тънки, блестящи като полирани може да станат ноктите при хепатит. Триъгълни – при заболявания на гръбначния мозък. А ако видят изгризани нокти, специалистите подозират или невроза, или гастрит. Плоските нокти, издути на показалеца, често говорят за проблеми с далака, а късите и плоски – за сърдечносъдово заболяване. Нокти във формата на боздугани нерядко се срещат при хора с психични нарушения или прекалено агресивни. Пазете се от тях. Вдлъбнатите нокти са признак на наследствена форма на алкохолизъм. Естествено, не е нужно сами да се взирате в ноктите си и да се опитвате да си поставите диагноза. Всичко, изброено дотук, би трябвало само да ви насочи към мисълта, че профилактичните прегледи не бива да се пренебрегват.

Във всички цветове на дъгата

Здравите нокти трябва да бъдат розови. И никакви други. Ако са синкави или виолетови, то възможно е да страдате от сърдечносъдово или белодробно заболяване. При матовосини може да очаквате нервно заболяване, а при бледи – анемия или авитаминоза. Ако ноктите ви изведнъж пожълтеят, най-вероятно имате проблем или с жлъчката, или с черния дроб. А зелено-жълтият цвят може да подсказва сърдечна недостатъчност. С цвета на млякото са ноктите при цироза.

Бели петна се появяват на ноктите при нарушения в дейността на нервната система или при дефицит на цинк и калций, а жълтите петна - при нарушения в работата на мозъка. Вертикалните линии върху нокътната пластинка са признак за лошо усвояване на храната, понижена функция на черния дроб и бъбреците, възпаления в стомашно-чревния тракт, недостиг на витамин В12 и желязо.

Сподели във Facebook