Строгите Великденски пости са важни за душата, но понякога те затрудняват организма. Затова специалистите не пропускат да обяснят какви грешки правят хората, които постят.

Грешка № 1: Възприемането на постите като диета, която укрепва здравето

Истината. Не е вярно, че постите винаги укрепват организма, твърди гастроентерологът от Московския областен научноизследователски клиничен институт Инна Никулина. Много често постенето води до натрупване на излишни килограми заради повишената употреба на тестени изделия и захар. И това е по-добрият вариант. По-неприятни са случаите, когато спазването на постите води до обостряне на хроничните заболявания, развиване на остри състояния, задълбочаване на симптомите на заболявания, за които не сме подозирали.

Правилното решение. Преди да започнете да постите, трябва да се консултирате със специалист и при необходимост да се изследвате. Това се отнася особено за продължителния 40-дневен пост.

Грешка № 2: Рязко ограничаване на храната

Истината. Постите изискват подготовка. Една седмица преди да започнете да ги спазвате, трябва да промените диетата си. Ако не успеете, преминете към ограниченията постепенно.

Правилното решение. Препоръчително е първо да се откажете от месото, след това от рибата и най-накрая от млечните продукти.

Грешка № 3: Пълно изключване на веществата, съдържащи се в продуктите от животински произход

Истината. От тези продукти постъпват такива важни вещества и елементи като протеини, желязо и витамин В12. При недостиг от тях може да възникнат проблеми със здравето. При дефицит на протеини се забавят обменните процеси, намалява мускулната маса и се увеличава количеството на мазнините. Недостигът на желязо води до развитие на анемия. По време на постите трябва да се следи дали тези вещества присъстват в достатъчно количество в диетата.

Правилното решение. Протеините и желязото се усвояват най-добре от продуктите от животински произход. Според диетолозите при изключване на тези продукти от диетата те трябва да се набавят от други източници. Продукти с растителни протеини са всички бобови растения и ядките. Необходимата дневна доза е 150 грама. Особено полезен е червеният фасул, в който има много желязо.

За по-добро усвояване на желязото се препоръчва съчетаването на продуктите, които съдържат този елемент, с витамин С: например салата от свежи зеленчуци, полята със сок от лимон. Чаят и кафето съдържат вещества, които пречат на усвояването на желязото.

Витамин В12 може да се достави само от животински продукти и затова по време на постите трябва да се яде периодично риба. В противен случай следва този витамин да се приема отделно или в комплекс.

Грешка. Злоупо­треба с джънк фууд

Истината. Много хора, които постят, изпитват постоянно чувство на глад. Някои се опитват да го утолят с така наречените джънк фууд– продукти, които не изискват последващи приготовления, имат висока калоричност и съдържат много вредни вещества. Такива храни са пържените картофи, чипсът, шоколадовите блокчета, солените ядки – всички те не са забранени по време на пости, но нямат нищо общо със здравословното хранене.

Правилното решение. За справяне с глада не помагат солените ядки, а леко недоварените зърнени каши. Старайте се да не ги разварявате прекалено много.

Грешка № 4: Еднообразно меню

Истината. Освен че не е вкусно, не е полезно да се яде със седмици една и съща зърнена каша. 

Правилното решение. Не трябва да се яде само жито – има и елда и булгур. И двете са прекрасен източник на витамин В12,  посочват диетолозите. Яжте много зеленчуци и различни салати, а не само домати и краставици. Може да пробвате и с тофу като източник на растителни протеини. Различните продукти съдържат различно количество микро- и макроелементи и ако разнообразите менюто си, има шанс да получите всичко, от което организмът ви се нуждае.

Кой не трябва да пости:

1.   Болните от язва на стомаха или дванадесетопръстника, особено в обострен стадий;

2.   Хората с обострен хроничен панкреатит;

3.   Пациентите с обострени хронични заболявания на черния дроб и камъни в жлъчката;

4.   Хората, прекарали хирургическа операция, и онкологично болните;

5.   Нуждаещите се от постоянно приемане на пълноценни протеинови храни.

Сподели във Facebook