Мит1: Невъзможно е да изгориш във ветровит, мрачен и прохладен ден.

Истината: Загарът се причинява от ултравиолетовите лъчи (UV), които не са свързани с температурата. Дори в прохладен и ветровит ден слънчевото излъчване ще има същите UV показатели, както и в горещ ден. Напълно е възможно и да изгориш в мрачен ден, защото ултравиолетовите лъчи преминават през облаците.  

Мит 2: Ако козметиката е с UV филтър, не е необходимо да се използва слънцезащитен крем.

Истината: Ако имате намерение да стоите на слънце, трябва да нанесете слънцезащитен крем под макиажа. Тоналните и овлажняващи средства, съдържащи слънцезащитни филтри, вършат работа, ако престоят ви на слънце е кратък. Но при по-продължително пребиваване под слънчевите лъчи, трябва да нанасяте слънцезащитен крем през два часа. Освен това повечето козметични продукти осигуряват защита, която е доста по-ниска от препоръчваната SPF30 или повече.

Мит 3: При мургавите хора няма риск от рак на кожата.

Истината: Мургавите хора също могат да се разболеят от рак на кожата при продължително пребиваване на слънце. При всички, които са прекарали детството си на слънце без защитни средства, има риск от рак, независимо от цвета на кожата им. Факт е обаче, че хората, които леко изгарят или са мургави, имат по-големи шансове да се разминат със заболяването.

Мит 4: Солариумите са лесен и безопасен начин да получиш бронзов загар.

Истината: Солариумите изобщо не са по-безопасни от естественото UV излъчване. Там то е дори три пъти по-силно от слънцето по обяд, затова може да увреди кожата по-бързо.

Мит 5: Всички хора се нуждаят от много слънце, за да избегнат дефицита на витамин D.

Истината: Не е нужно да стоите на слънце половин ден, за да получите достатъчно количество витамин D. През лятото е достатъчно да престоите навън само няколко минути, а през другите сезони за малко повече време. Разумната защита от слънчевите лъчи не подлага хората на опасността от дефицит на витамин D.

Мит 6: Изкуственият загар прави кожата по-тъмна и надеждно защитава от слънцето.

Истината: Средствата, създаващи изкуствен загар, не повишават способността на организма да противостои на ултравиолетовите лъчи, затова пак ще ви е необходима защита от слънцето.

Мит 7: Не бива да се безпокоим от рака на кожата, защото той лесно се разпознава и лекува.

Истината: Ракът на кожата е много опасно и трудно лечимо заболяване. А малигненият меланом е един от най-злокачествените тумори в човешкия организъм. Затова се наблюдавайте и бъдете особено бдителни към всякакви новопоявили се бенки или промени във вече съществуващи. Потърсете лекарска помощ, ако имате съмнения и не забравяйте, че профилактиката е най-доброто лечение.

Мит 8: Само тези, които целенасочено искат да се сдобият с тен, са заплашени от кожни заболявания.

Истината: Прекаленото въздействие на слънцето е възможно не само при съзнателно загаряне. В топлите страни хората са подложени на високи дози ултравиолетово излъчване при всекидневните си дейности. С времето това въздействие се сумира и увеличава риска от рак на кожата.

Мит 9: Ако се сдобиваме с тен, без да изгаряме, не е нужно да ползваме слънцезащитен крем.

Истината: Даже равномерно сдобиващият се със загар човек, се нуждае от защита. Ако кожата покафенява дори без да почервенява и да се бели, това вече е признак за увреждане от ултравиолетовите лъчи. Кожата променя цвета си, защитавайки се от слънцето, защото UV лъчите  разрушават живите клетки. Загарът обезпечава някаква защита, но не предпазва от по-нататъшно увреждане на ДНК.

Мит 10: Невъзможно е да се изгори в колата или през прозореца.

Истината: Стъклото намалява, но не блокира ултравиолетовите лъчи.

Сподели във Facebook