Световната здравна организация (СЗО) представи най-големите заплахи за здравето на хората през настоящата година. Кои са те:

1. Замърсен въздух

Според експертите на СЗО девет от десет души по света ежедневно дишат замърсен въздух. Учените предупреждават, че от 2030 г. смъртността, причинена от влошена екология, рязко ще нараства – с по 250 хиляди на година.

2. Неинфекциозни заболявания

Неинфекциозните заболявания (диабет, рак и сърдечносъдовите проблеми) са вторият по значимост фактор, заплашващ здравето на хората през 2019 г. На него се падат до 70% от всички смъртни случаи. Специалистите отбелязват, че сред причините за разпространението на тези заболявания са пушенето, обездвижването, злоупотребата с алкохол, вредната храна и замърсеният въздух.

3. Грип

От СЗО смятат, че през 2019 г. може да се случи толкова масова и тежка заболеваемост от грип, че ще пострадат милиони жители на планетата. За да подкрепят мнението си, специалистите цитират данни от постоянния мониторинг за циркулацията на вирусите на грипа, който организацията провежда в 114 страни.

4. Тежки условия на живот

Според експертите от СЗО военните конфликти, сушата, гладът, принудителната миграция са реална заплаха за здравето на 1,6 млрд. души – 22% от цялото население на Земята. Практически във всички региони има места, в които съчетанието между негативните фактори подлага на риск здравето на хората, съобщават специалистите.

5. Резистентност към антибиотици

Резистентността на опасните бактерии към антибиотиците може да ни върне във времената, когато все още не е имало лекарства срещу пневмонията, туберкулозата и салмонелата, с тревога констатират учените.

6. Вируси

От СЗО са на мнение, че трябва да се отдели първостепенно значение на борбата с вирусите на Ебола, Зика, атипичната пневмония и др. Вирусът на Ебола през 2018 г. доказа, че е сериозна заплаха за здравето на цялото човечество.

7. ХИВ

От СЗО отбелязват, че в лечението на това заболяване е постигнат огромен прогрес. Въпреки това ХИВ/СПИН отнема живота на почти милион души всяка година.

8. Пренебрегване на ваксините

Според експертите от СЗО ваксините позволяват всяка година да се предотвратят между 2 и 3 милиона смъртни случаи. Но негативното отношение у някои хора към този безспорно ефективен начин на профилактика заплашва да обърне процеса, постигнат в борбата с много заболявания. От здравната организация са изчислили, че всяка година може да бъдат спасени още 1,5 млн. души, ако обхватът на имунизациите по света се увеличи.

9. Треска Денга

Споменавайки Денга като една от най-големите заплахи за здравето на хората през 2019 г., специалистите напомнят, че смъртността при това заболяване може да достигне 20%.

10. Слабо развита система за първична помощ

Слабо развитата система за първична медицинска помощ е сериозен проблем в много страни. Причината най-често е недостиг на ресурси в държавите с ниски и средни доходи на населението, затова от СЗО възнамеряват през 2019 г. да окажат помощ на тези страни.
 

Сподели във Facebook