Здраве

12 Октомври 2021

Животът днес

Ракът е едно от най-страшните заболявания на човечеството. Специалисти обаче съобщиха, че ако искате значително да намалите риска, трябва да спазвате няколко прости правила.

„До 50% от всички онкологични заболявания се дължат на нездравословния начин на живот“, твърдят от Немския институт за изследване на рака.

Това означава, че всеки човек може да вземе мерки, за да намали два пъти риска от появата на злокачествените заболявания. Затова експерти създадоха т.нар. Европейски кодекс на рака. Разбира се, спазването на тези правила не гарантира на 100%, че ще избегнете рака, но със сигурност ще намалите опасността.

Не пушете

Тютюневият дим е враг номер едно на нашето здраве. С всяка изпушена цигара расте рискът от рак на белите дробове, на устната кухина и гърлото, на стомаха и хранопровода, на панкреаса, пикочния мехур, бъбреците. На същата опасност са подложени и пасивните пушачи, предупреждават експертите. Те напомнят, че никога не е късно да се откажат цигарите, защото организмът може да възстанови уврежданията. Рискът от рак на белите дробове намалява наполовина пет години след отказа от пушене.

Избягвайте наднорменото тегло

Това е също толкова опасно, колкото цигарите. При хората с наднормено тегло е повишен рискът от рак на дебелото черво, на хранопровода и на млечните жлези. Причината е в усиленото отделяне на хормоните инсулин и лептин, които помагат за появата на раковите клетки.

Движете се

Често излишните килограми се трупат заради липса на физическо натоварване. Доказано е, че активността и движението понижават опасността от рака на дебелото черво, на млечните жлези и на матката. Европейските специалисти препоръчват не по-малко от 150 минути умерени или 75 минути интензивни упражнения на ден.

Яжте плодове и зеленчуци

Редовното присъствие на плодовете и зеленчуците в менюто ви понижава риска от рак на хранопровода, на стомаха, на червата и на панкреаса.

Забравете за обработените месни продукти

Колбасите, както и обработеното червено месо, са в списъка на канцерогенните продукти от 2015 г. Експертите съветват те да се консумират в минимални количества.

По-малко алкохол

Европейският кодекс на рака препоръчва като ориентир не повече от 20 грама чист алкохол за мъжете и 10 за жените. Редовната употреба на спиртни напитки увеличава опасността от рак на черния дроб, както и от всички видове онкологични заболявания на храносмилателния тракт.

Пазете се от слънцето

Основният рисков фактор за рака на кожата е слънцето. А това може лесно да се избегне. Използвайте защитни средства с достатъчно висок SPF. Откажете се и от солариума.

Избягвайте канцерогенни вещества

В големия град опасностите буквално витаят във въздуха. Замърсената околна среда може да доведе до рак на белите дробове, на пикочния мехур или кожата.

Ваксинирайте се

Ракът на черния дроб често възниква след заразяване с хепатит. Затова специалистите препоръчват децата да се ваксинират срещу хепатит В.

Специално за жени

Експерти съветват жените да кърмят бебетата си, за да понижат риска от рак на гърдата. И още – да се въздържат от заместителна хормонална терапия по време на менопаузата.

Сподели във Facebook