Здраве

16 Октомври 2015

4041

Животът днес

Учени от Кеймбридж измислиха начин за поддържане на линията без диети, като подготвиха цял доклад за начините за контролиране на храната, която приемаме.

Те предлагат 12 съвета как да намалим количеството храна, без да чувстваме глад.

1. Зеленчуци

В зеленчуците има много витамини, фибри, калий и други важни полезни вещества и те засищат за по-дълго време. Те съдържат и течности, които подобряват храносмилането и запълват стомаха. Освен това при повече зеленчуци в чинията остава по-малко място за вредни продукти.

2. Закуска

Ако не закусите, ще се нахвърлите на обяда като гладен звяр. Закуската ще ви зареди с енергия за половин ден. Най-добрият вариант за закуска е яйца и зеленчуци. Белтъчините дават сила, а зеленчуците - витамини.

3. Вода

Преди ядене изпивайте по 1 чаша вода. Така няма да сте прекалено гладни и ще контролирате количеството храна, което изяждате.

4. Фибри

Продуктите, които са богати на фибри – тиквички, зеле, патладжани, карфиол, засищат за дълго, дори и в по-малки количества. Ако обичате гарнитури, заменете обикновения ориз с кафяв или неолющен - в него има много фибри.

5. Малка чиния

Изяждането на пълна чиния дава чувството за ситост, но това е оптическа измама. Може да използвате малки купички, които ще изглеждат препълнени, но количеството храна ще е по-малко, отколкото в плоска чиния.

6. Една порция

Опитайте да изяждате само една порция при едно хранене. Очите ни са лакоми и за салата, и за супа, и месо, и хляб, но организмът ни се нуждае от много по-малко. Една порция е напълно достатъчна, за да се наядем.

7. Салата

Преди основното блюдо хапнете една малка салата –маруля, краставица, домат. Тя ще запълни стомаха ви и след това ще ядете по-малко.

8. Подправки

Подправките правят блюдото по-обемисто, без да добавят калории. Става дума за истинските подправки, а не за ароматизатори или химически засилващи вкуса добавки, от които няма полза.

9. Междинни закуски

Забравете за бисквитите, те само ще провалят усилията ви да отслабнете. Най-доброто междинно похапване са ядките. В тях има много белтъчини и фибри. С ядките ще се заситите, а и ще има полза за организма ви.

10. Дъвчете бавно

Когато сме гладни, сме готови да изядем всичко, което е на масата. Дъвчете бавно храната, за да почувствате вкуса й. Така не само ще помогнете на храносмилането, но и ще се заситите. Необходимо е време, докато мозъкът получи сигнал, че организмът е сит.

11. Не яжте пред телевизора

Отвличайки се от телевизора, компютъра и телефона по време на хранене, ще изядете повече от необходимото за организма. Често докато гледате филм, на всеки половин час похапвате нещо. Когато се отвличате, докато се храните, центърът за насита в главния мозък се обърква и не може да ви възпре от ядене, защото умът ви е зает със съвсем други впечатления.

12. Не „облизвайте“ чинията

Ако изядете 80% от порцията си, ще се почувствате сити, без да сте преяли и изморени.

Сподели във Facebook